Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Folyamatosan melegszik az idő, de az igazi kánikula még várat magára

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. augusztus 2. - 09:29

Holnap már 33 fokos maximumokat is mérhetünk az országban. Európa számos táján most is a hőség uralkodik.

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig: hétfőn a gomolyfelhőkből a Dunántúlon helyenként zápor, esetleg zivatar kialakulhat, de késő délután kisebb eséllyel északkeleten is előfordulhat egy-egy zápor. Éjszakára a legtöbb helyen kiderül az ég, csupán keleten egy konvergenciavonal mentén lehet több a gomolyfelhő, illetve az éjszaka második felében nyugaton kezd el megnövekedni a felhőzet. Utóbbi térségben egy-egy zápor kialakulhat.

Soron kívül Legjobb barátja behívása miatt nyitott tüzet egy toborzótisztre egy férfi Szibériában

Kedden napközben ismét erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, elsősorban az Északi-középhegységben, illetve a nyugati, délnyugati megyékben fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Hétfő estig még többfelé megélénkül az északnyugati szél, kedden általában mérsékelt marad a légmozgás, zivatar környezetében azonban átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19 fok között várható, de a hidegre érzékeny részeken alacsonyabb értékeket is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 27 és 33 fok között alakul.

Az időjárási helyzet Európában: kontinensünk déli, délnyugati részén anticiklon alakítja az időjárást. Ezeken a területeken nyugodt, többnyire csapadékmentes az idő. Az Ibériai-félszigeten, Olaszországban és a Balkán-félsziget déli felén továbbra is kánikula a jellemző, nagy területen mérnek 35 fok feletti értékeket, helyenként – elsősorban Spanyolország déli részén – a 40 fokot is meghaladja a csúcshőmérséklet.

Európa északi részén ezzel szemben ciklonok, illetve frontjaik okoznak változékony időt. A térségben általában 20-25 fok körüli csúcsértékek a jellemzőek, mely alól kivételt képez Lengyelország, illetve a Baltikum térsége, ahol egy alacsonynyomás található, arrafelé nagyrészt felhős, csapadékos az idő kevéssel 20 fok alatti maximumokkal. Litvánia és Lettország térségében kiadós csapadék hull, területi átlagban 30-40 mm-ről érkezett jelentés, de helyenként 60 mm-t megközelítő csapadékösszeg is előfordul.

A Kárpát-medencétől ez a ciklon fokozatosan távolodik, így hátoldaláról egyre inkább a Délnyugat-Európa felett elhelyezkedő anticiklon peremére kerülünk, csupán kevés helyen számíthatunk csapadékra.

MTI