Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

6,8-as erősségű földrengés rázta meg Tádzsikisztánt

Fotó: Felrobbanott híd törmelékét lapátolja egy kirgiz férfi egy kiégett autóroncs közelében Akszaj határfalunál 2022. szeptember 20-án, a tádzsik határnál kitört fegyveres konfliktus idején. Tádzsikisztán és Kirgizisztán tűzszüneti megállapodása ellenére kiújultak a harcok a határ menti területeken, ahonnan evakuálják a lakosságot. Az áldozatok száma meghaladja a hetvenet. MTI/EPA/Igor Kovalenko
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A jelentések szerint a rengés 6,8-as erősségű volt Tádzsikisztánban a kínai határ közelében, míg az állami média ennél is erősebb földrengésről számolt be.

Az USGS szerint 6,8-as erősségű földrengés rázta meg Tádzsikisztán keleti oldalát, addig a kínai állami média egy 7,3-as erősségű földrengésről adott hírt a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Régió határának közelében.

Az Amerikai Földtani Intézet azt írja, helyi idő szerin 5 óra 37 perc körül következett be az erős rengés, mintegy 20,5 kilométeres mélységben. A CCTV kínai állami televízió pedig arról számolt be a Kínai Földrengés Hálózati Központra hivatkozva, hogy reggel 8 óra 37 perc körül egy 7,3-as erősségű földrengést regisztráltak – írja a TRT World.

Ennek az epicentruma mintegy 82 kilométerre van a legközelebbi kínai határtól, és erősen érezhető volt Kashgarban és Artuxban, a Hszincsiang régió nyugati részén. Az epicentrum 5 km-es körzetében az átlagos tengerszint feletti magasság körülbelül 4,655 méter.

Az USGS úgy becsüli, a rengés következtében valószínűtlen, hogy földcsuszamlás alakul ki a lakosság körében. Az 5-ös erősségű utórengést körülbelül 20 perccel az első rengés után mérték az érintett területen.