Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Forradalmasíthatják a földrengés-előrejelzést, új módszert alkottak meg

A 2011-es földrengés és szökőár áldozatainak emlékére papírlámpásokat gyújtanak Tokióban 2021. március 10-én, a több mint 18 ezer halálos áldozatot követelő természeti katasztrófa tizedik évfordulójának előestéjén. MTI/EPA/Franck Robichon
not image

Nagy Noel

2021. május 15. - 10:53

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói egy teljesen új rendszert dolgoztak ki, mely minden eddiginél hamarabb és gyorsabban tudja előre jelezni, ha jelentősebb földmozgás várható.

A rendszer a DeepShake elnevezetést kapta, és a szeizmikus jeleket elemzi – adta hírül a LiveScience. A módszerrel előre tudják jelezni az erős rázkódást a földrengés legkorábban észlelt hullámainak általános jellemzői alapján.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Mint írták, ehhez úgynevezett mély neurális hálózatot, a mesterséges intelligencia egy fajtáját fogják használni, hogy a korábbi földrengések mintáit alapul véve ki tudják rajzolni, hogy az éppen elinduló rengések milyen mintázatot fognak követni.

Hagyományosabb módszerrel már van egy nagyon hasonló rendszer használatban az Egyesült Államok nyugati partjainál, ShakeAlert név alatt. Ez a rendszer a földrengés mozgásának első hullámait (P hullámok) érzékeli, majd ezek alapján kiszámolja, hogy mikor fognak megérkezni a nagyobb rengést okozó, lassabb S hullámok.

Az új módszer azonban, amely a korábbi földrengések mintázatát alkalmazza, gyorsabban lesz képes megjósolni az új rengések alakulását, ráadásul könnyebb általánosíthatóságot eredményez a földrengésre egyébként hajlamos régiókban.

Avoy Datta, a Stanford Egyetem egyik kutatója elmondta, a projekt elkezdése idején az volt a céljuk, hogy forradalmasítsák a földmozgás-előrejelzési egyenleteket, ugyanis a jelenleg használt módszerek meglehetősen lassúnak bizonyultak eddig.

Hozzátette: a kutatók direkt úgy kalibrálták az új rendszert, hogy az egymás utáni nagyobb földrengéseknek nagyobb súlyt határozzon meg, ettől fogva pedig a korai figyelmeztetőrendszer-funkció jobban ki fog tudni teljesedni.

Datta elmondása szerint 6.1 millimásodpercbe telik, hogy egyetlen GPU-n lefuttassanak 25 DeepShake modellt, így „villámgyors” lesz a rendszer. Az egyik legnagyobb teszten már ki is próbálták a rendszert Kaliforniában, ahol 13 másodperc alatt tudták a hálózat más szeizmikus állomásait figyelmeztetni a földrengés bekövetkezése előtt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.