Dollár
432,50 Ft
Euró
420,54 Ft
Font
470,25 Ft
Bitcoin
19,424 $

Földönkívüliektől származó rádiójeleket fogtak a Naphoz legközelebb lévő csillagról

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
not image

Kulcsár Péter

2020. december 20. - 18:57

A SETI kutatói megmagyarázhatatlan eredetű jeleket detektáltak a Proxima Centauri felől érkező rádiósugarakból.

A SETI kutatói megmagyarázhatatlan eredetű jeleket detektáltak a Proxima Centauri felől érkező rádiósugarakból.

Soron kívül Kormányinfó: erre számíthatnak az önkormányzatok a hatalmas áremelkedéssel

A The Guardian értesülései szerint a jeleket a Breakthrough Listen nevű projekt keretein belül szűrték ki az ausztráliai Parkes teleszkóppal. Az azonosítási folyamatok során kiderült, hogy a Naphoz legközelebb található csillagról érkeztek a rádióhullámok a Földre.

Több szempontból is rejtélyes, mi vagy ki állhat a furcsa jelek mögött. A szignálok 980 MHz-es frekvencián érkeztek – ezen a hullámhosszon egyetlen ember által készített eszköz sem képes sugározni. Az is rendkívül érdekes, hogy a frekvenciák váltakoznak, ami arra utalhat, hogy egy élhető zónában lévő exobolygóról származhatnak a jelek.

Lewis Dartnell, a Westminsteri Egyetem asztrobiológusa szerint döbbenetes felfedezést tettek, amivel akár bizonyíthatják azt is, hogy az embereken kívül értelmes civilizációk létezhetnek a világűrben.

“Igencsak nagy annak az esélye, hogy egy idegen civilizáció szeretné velünk felvenni a kapcsolatot. Olyan régóta kutatunk már utánuk, hogy lehet, már az ajtónkon kopogtatnak, és a hozzánk legközelebbi csillagrendszerből üzennek nekünk.”

Dartnell hozzátette, bár a jelek egészen biztatóak, a Proxima Centauri exobolygója az első vizsgálatok alapján nem tűnik éppen lakható égitestnek. A Breakthrough-projekt ügyvezető igazgatója, Pete Worden figyelmeztetett, 99,9 százalékban biztosak lehetünk abban, hogy valamilyen emberi eredetű háttérsugárzásról van szó, de még mindig ott van az a parányi esély, hogy mégiscsak idegenek próbálnak velünk kommunikálni.

A SETI kutatója, Jason Wright közölte, abban már megegyeztek a fizikusok, hogy a jel földönkívüli eredetű, az viszont sokkal valószínűbb, hogy egy emberek által az univerzumba kibocsátott készülékről van szó.

“Biztos, hogy nem a Föld felszínéről eredeztethetőek a jelek, tehát valóban földönkívüli szignálokról beszélünk. Sajnos mi, emberek is rengeteg földönkívüli technológiával rendelkező eszközt lőttünk már ki a világűrbe.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.