Dollár
423,92 Ft
Euró
412,75 Ft
Font
461,42 Ft
Bitcoin
19,511 $

Jó hír, az idei év végre a földieperé lehet

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. június 3. - 19:08

Az európai túlkínálatnak és az időjárásnak köszönhetően a magyarok kedvenc gyümölcse idén jóval olcsóbb, mint tavaly.

A Világgazdaság jelentése alapján az idei évben nem lesz hiány a szamócából, másik nevén a földieperből, amelyet a megkérdezett szakértők is határozottan állítanak, mindezt pedig a gyümölcs árának csökkenése és az európai túlkínálat is alátámasztja.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Magyarország jóval többet importál a szamócából, mint amennyit elad, ezáltal a behozatal jelenleg megközelíti a 4 ezer tonnát évente, amely jellemzően Spanyolországból származik, országunk pedig elsősorban Szlovákiába, Ausztriába és Ukrajnába exportál.

A Budapesti Nagybani Piacon az importhoz 1690 forintért lehetett hozzájutni kilónként, amíg a magyar szamóca meg nem jelent, a párhuzamos elérhetőség pedig 1103 forintra csökkentette az árát, amely 6 százalékkal olcsóbb, mint tavaly.

A hazai szamóca 4000 forintos termelői áron jelent meg a 13. héten áprilisban, azonban a 21. héten már csak 1280-1480 forintot kellett fizetni kilójáért – írta az Infostart.

Az ársüllyedés egyik fő oka pedig a görögországi olcsó szamóca fokozott jelenléte a háború miatt, így túlkínálat alakult ki Európában, másrészt a fogyasztók gyengébb kereslete is befolyásolja az árakat.

Itthon igazán népszerűnek számítanak a Szedd magad! akciók, ahol a kiskereskedelmi ár alatt, 780-1300 forintos kilónkénti áron lehet beszerezni a földiepret, a pontos helyszínek országos listájáról pedig az Agroinform.hu is beszámolt.