Földbe süllyedt egy teljes város, hamarosan megsemmisülhet a település

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 10. - 09:48

Mivel a mezőgazdasági tevékenységek során rengeteg talajvizet használnak fel öntözésre, ezért az egyik kaliforniai város alatt kiszáradt a föld, ami miatt süllyedésbe kezdtek a házak a környéken.

Az AFP hírügynökség riportja szerint Corcoran városa büszke arra, hogy a térség farmerjeinek gyűjtőhelye, azt viszont korábban nem gondolták volna, hogy éppen ez a tevékenység vezethet a vesztükhöz.

A mezőgazdaság számára létfontosságú, öntözéshez alkalmazott talajvizet az elmúlt évtizedekben folyamatosan pumpálták a termőföldre, melynek súlyos következményei lettek, a város ugyanis drámai süllyedésbe kezdett.

A település lényegében annyival került lejjebb, mintha egy kétemeletes ház dőlt volna össze, ami jelentős szintcsökkenésként értékelhető, így a lakosok igencsak szürke jövő elé néznek.

Az elmúlt évek során egyre többször szárazság pusztított a tavasz végi és nyár eleji időszak során, ezért a gazdák arra kényszerültek, hogy a város alatt húzódó talajvízből pumpálják ki a vizet, amelyet azonban képtelenség helyettesíteni, így egyes rétegek beomlottak.

Az egyik helyi lakos elmondta, nem látják a végét a helyzetnek, mivel szinte az összes farmer szívatja a talajvizet – mindezt annak ellenére teszik, hogy a helyi kormány és várostanács ezt megtiltotta.

Miközben az átlagos gazdákra terelnék a felelősséget, valójában a nagy vállalkozások és mezőgazdasági szövetkezetek állnak a nagymértékű pumpálás mögött, és hiába eszközöltek bárminemű szigorításokat, nem álltak le, folytatták a termelést, mintha mi sem történt volna.