Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Nem sikerült Föld körüli pályára állítani az első koreai álműholdat

Twitter/S.Korean Spaceflight
not image

Kulcsár Péter

2021. október 21. - 21:12

Habár a kilövés sikeresnek bizonyult, és a rakéta elérte az előre eltervezett magasságot, a műszerek nélküli műholdat végül nem tudták pályára állítani.

A három fázisból álló Nuri rakéta az első dél-koreai fejlesztésű egység volt, amit kilőttek az univerzumba. Mun Dzsein elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, az álműholdat ugyan nem sikerült pályára állítaniuk, a rakéta ezen kívül azonban hibátlanul szuperált, amire nagyon büszke – írta a CNN.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A modul teljesítette a repülési szekvenciák összes szakaszát, és 700 kilométeres magasságig emelkedett, amit óriási sikerként könyveltek el. A dél-koreai államfő hozzátette, 2027-ig még legalább öt alkalommal fogják tesztelni a Nuri rakétákat, a következő kilövést pedig jövő év májusában tervezik.

A távol-keleti ország kormánya összesen 520 ezer milliárd magyar forintnak megfelelő koreai wonnal támogatta a rakéta megépítését, ami 2010 óta zajlik, és csak 11 évig tartó megfesztített munkafolyamat árán készült el.

Ha sikerült volna pályára állítaniuk a Koreai Repüléskutató Intézet (KARI) mérnökeinek az álműholdat, akkor a hetedik ország lettek volna Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Japán és India után, akik kijuttattak egy több mint 1 tonna súlyú szatellitet az univerzumba.

Az észak-koreai fenyegetettség révén szintén lényegesek a fejlesztések és a tesztelések, hiszen a félsziget másik felén éppen szuperszonikus ballisztikai rakétákkal kísérleteznek, amelyek atomtölteket is képesek ellenséges területre bocsátani, így kiemelten fontos, hogy tartsák a lépést a riválissal.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.