Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,305 $

14-szer fért volna bele a Föld a hétvégi „naptornádóba”

Fotó: illusztráció | unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Óriási napkitörést detektált a NASA szondája, amatőr csillagászok is rögzítették az esetet.

A március 17-én észlelt plazmaoszlop nem csupán óriási volt, de elképzelhetetlen erővel, hozzávetőlegesen félmillió km/órás sebességgel lökődhetett ki, hőmérséklete pedig megközelítette a 250.000 fokot – összehasonlításképp, a Nap felszínén 6000 fok körüli hőmérséklet uralkodik.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

„Tegnap 3 órát töltöttem a naptávcsövem mellett, ez a kavargó plazmaoszlop holdméretű izzóanyag-tömböket zúdított a Napba. Ennél pokolibb helyet el sem tudok képzelni”. – Tweetelte Andrew McCarthy asztrofotós az eseményről.

Gyakori jelenség, de nem szabad lebecsülni az erejét

Az, hogy ezek az úgynevezett „naptornádók” valóban forognak-e vagy sem, a mai napig vita tárgyát képezik a csillagászok között – számolt be róla a Newsweek.

A 2018-ban és 2021-ben végzett kutatások ugyanakkor megállapították, hogy a látszat ellenére ezek a naptornádók valójában egyáltalán nem forognak, a kitörések hurokszerű áramlással haladnak el egymás mellett.

McCarthy elmondta, hogy ezek a jelenségek amellett, hogy rendkívül látványosak, meglehetősen gyakoriak is, évente többet is rögzít belőlük. A mostani anyagkilökődés plazmafelhője ugyanakkor szerencsére nem a Föld felé irányult, az ugyanis komoly károkat okozna az elektromos hálózatban, elektronikai eszközökben.