Fokozódik a cseh-orosz diplomáciai feszültség, a balti államok is orosz diplomatákat tiltottak ki

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter, Jan Hamacek cseh miniszterelnök-helyettes és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart Prágában 2021. április 22-én. Kulhánek elmondta, hogy Csehország további orosz diplomatákat utasít ki, miután Oroszország nem teljesítette Prága azon követelését, hogy április 22-én délig engedélyezze a Moszkvából elõzõleg kiutasított cseh diplomaták visszatérését munkahelyükre.Az orosz államfõ, illetve a külügyminisztérium szóvivõi egyaránt elfogadhatatlannak minõsítették a cseh követelést, és hangsúlyozták, hogy ilyen hangnem Moszkva irányában megengedhetetlen. MTI/EPA/Martin Divisek
not image

Nagy Noel

2021.április.24 - 17:51

Észtország, Lettország és Litvánia is csatlakozott Csehországhoz az Oroszországgal szemben diplomáciai hadakozásban és ők is kitiltottak több orosz diplomatát a területükről.

A közép-kelet-európai diplomáciai dominót Csehország indította el azzal, hogy orosz titkos ügynököket vádolt meg egy 2014-es robbantás elkövetésével. Prága több diplomatát is kiutasított és szövetségeseit is arra kérte, hogy csatlakozzanak az akcióhoz.

Litvánia pénteken döntött úgy, hogy csatlakozik, beidézte a nagykövetet és két diplomatát is nem kívánatos személynek minősítettek – írja az Euronews. A döntést azzal indokolták, hogy a két tisztviselők olyan tevékenységeket végzett, amely „nem összeegyeztethető diplomata státuszukkal”.

„A döntés csak megmutatja szolidaritásunkat a szövetségeseinkkel a Csehországban történt, precedens nélküli incidenst követően. Litvánia teljes mértékben támogatja az országot és reakcióját a 2014-es robbantásokra, valamint az oroszok által tett nem megfelelő lépésekre”

mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy hét napjuk van a diplomatáknak elhagyni Litvániát.

Észtországban és Lettországban pedig, a Prágával való szolidaritásuk jeléül egy-egy orosz diplomatát utasítottak ki, melyeket legfőképpen nemzetbiztonsági okokkal magyaráztak. A NATO-szövetségesek közül először Szlovákia reagált a cseh felhívásra, ők három orosz diplomatát dobtak ki az országból.

Csehország azzal vádolta meg eredetileg a két diplomatát, hogy egyrészt az orosz titkosszolgálat emberei, másrészt pedig ők felelősek a Vrbetice közelében történt 2014-es lőszerraktár-robbanásért, amelyben két ember vesztette életét.

A múlt héten a cseh rendőrség pedig már arról számolt be, hogy két embert keresnek, akik ugyanolyan névvel orosz útlevél birtokában vannak, ugyanis a gyanú szerint ők lehetnek a felelősek Szergej Szkripál kettős ügynök 2018-as mérgezéséért, amit a novicsok idegméreggel követtek el.

A cseh kormány ezt követően 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, amelyre Moszkva válaszul 20 cseh diplomatát minősített nem kívánatos személynek. Prága mélyen elítélte az orosz választ, amely szerintük nem volt megfelelő válasz a helyzetre és válaszul további orosz diplomatákat utasítottak ki.

Maria Zakharova, az orosz külügy szóvivője már akkor kijelentette, hogy válaszolni fognak a további, immáron összesen 60 személy kiutasítására és azzal vádolta meg Csehországot, hogy tönkre teszik a két ország kapcsolatát, pusztán russzofóbia miatt.