Kérdéses, mi lesz a Főkert vagyonával a jövőben

MTI/Máthé Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 20. - 20:46

A főpolgármester-helyettes szerint ésszerűségre és finomhangolásra lenne szükség a Főkert kapcsán.

Megyeri Szabolcs budapesti kertész egyedül demonstrált a városháza előtt a 154 éves Főkert megszüntetése miatt. A társaság jogutóddal szűnik meg, beolvad a Budapesti Közművek Zrt.-be, Megyeri Szabolcs szerint ezzel elveszti autonómiáját is.

A szakmai bástyából a döntés és a költségvetés átkerült a politikai bástyába. Azt hiszem, hogy nem ebbe az irányba kellene tartania egy polgári demokráciában egy nyugatosan gondolkodó városvezetésnek, ebben egészen biztos vagyok” – mondta az ATV Híradó stábjának a kertész.

Megyeri úgy gondolja, hiányzik az egyeztetés a szakmai szervezetekkel, valamint nem tudja elképzelni, mi lesz majd a Főkert vagyonával. Hozzátette, volt egy milliárdos vagyon, ami a kertész szakmában ismert volt, és ezzel a vagyonnal gazdálkodott a Főkert, ott gazdálkodott ezeken a területeken.

A főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata szerint csak cégjogilag változott a Főkert státusza. Hangsúlyozta: ők nem megszüntettek egy céget, hanem a fővárosi közszolgáltatók egy része összeolvadt, annak érdekében, hogy “jobb közszolgáltatás legyen, és mindenki azzal foglalkozhasson, ami a dolga”.

Tüttő Kata hangsúlyozta, megmarad a főkertes feladatok költségvetése, és a vagyonból is csak azt értékesítik, amit a cég nem kertészeti célra használt. Az ésszerűség érdekében döntöttek a társaságok összeolvadása mellett.