Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Ígéretesnek tűnik a fókák azonosítására kifejlesztett arcfelismerő rendszer

Fotó: jl_johnson / Twenty20

Czinder Tímea

2022. július 9. - 21:30

A több ezer fénykép felhasználásával kiképzett neurális hálózat alternatív módszert kínál a medvefókák megfigyelésére.

Ha valaki eddig úgy gondolta volna, egyik medvefóka olyan, mint a másik, nem is tévedhetett volna nagyobbat: ezek az úszó emlősök mind egyedi arcvonásokkal rendelkeznek, a SealNet arcfelismerő rendszer pedig már arra is képes, hogy fénykép alapján beazonosítsa az egyedeket.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Krista Ingram, a Colgate Egyetem biológusa számára a főemlősök és medvék felismerésére tervezett technológiák szolgáltatták az ihletet, hogy hallgatóival kifejlesszen egy olyan szoftvert, amely mély tanulást és konvolúciós neurális hálózatot használ, hogy képes legyen megkülönbözteti a tengerparton pózoló egyik fókát a másiktól.

A csapatnak először ki kellett képeznie a szoftvert, hogy felismerje az arcokat; a program először fényképek alapján megtalálta és méretre vágta a fókák arcát, majd a kutatók manuálisan azonosították be az állatok orrát, száját és szemét – olvasható a Hakai Magazine cikkében.

A projekt két éve alatt több mint 2 000 fénykép készült 406 különböző fókáról, amely során megállapították, hogy a program 85 százalékos arányban helyesen azonosítja be az arcokat. Az adatbázis azóta újabb 1 500 fókáról készült képpel bővült, így az azonosítás pontosságának is növekednie kellett.

Felvetődik a kérdés, miért van szükség a fókákra kifejlesztett arcfelismerő rendszerre, Ingram pedig úgy véli, a SealNet hasznos, nem invazív eszköz lehet a kutatók számára. A fókák nyomon követésére szolgáló más technológiáknak, például a címkézésnek és légi megfigyelésnek megvannak a maga korlátai, emellett pedig erősen invazívak vagy költségesek lehetnek.

A SealNet segíthet megérteni a medvefókák viselkedési aspektusait, például azt, hogy miért térnek vissza egyes egyedek évről-évre ugyanarra a partszakaszra, és mi alapján választanak más példányok új helyszíneket. A fókák mozgásának megértése megerősítheti az egyes területek védelme mellett szóló érveket.

Ingram azt reméli, további tesztelést követően a jövőben kifejleszthet egy SealNet alapú alkalmazást, ami lehetővé tenné a laikusok számára is a fókaarcok azonosítását, a program pedig a jövőben módosítható más úszólábúak és esetleg cetek felismerésére is.