Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Megfojthatja a csökkenő oxigénszint a Föld élővilágát

Unsplash
Greenbox
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár jelenleg oxigénben dúskál bolygónk, és pezseg rajta az élet, az atmoszféra az elkövetkező évezredekben drasztikusan változhat.

A Nature Geoscience tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a jövőben a légkör összetételét ismét a magasabb metántartalom határozhatja meg, melynek köszönhetően visszaszorulhat az oxigén koncentrációja.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Klímakutatók azt valószínűsítik, hogy az előttünk álló egymilliárd év folyamán ismét megtörténhet a nagy oxigenizációs eseményhez hasonló jelenség, amely során nagyjából 2,4 milliárd esztendeje a Föld oxigénszintje drasztikusan lecsökkent, és az ásványokban rakódott le.

Ekkortájt a fotoszintézisre képes cianobaktériumok juttatták az atmoszférába az élőlények számára nélkülözhetetlen gázt, ám hirtelen tömegesen kipusztultak, így lényegében leállt bolygónk teljes oxigéntermelése.

A légköri oxigén ilyen mértékű koncentrációja nem valószínű, hogy általában a lakható világok állandó jellemzője, ezt pedig bele kellene számolnunk abba is, amilyen módszerekkel a földönkívüli létformák után kutatunk.

Nem csupán az oxigénszint csökkenése, hanem a szén-dioxid koncentrációjának visszaesése is súlyos problémákat idézhet elő, hiszen a növényeknek lételemük az állatok és az ember számára egyaránt káros gáz felvétele, máskülönben képtelenek fotoszintetizálni, ezáltal kihalhatnak.