Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Fogynak a raklapok, súlyos szállítmányozási és raktározási problémát okozhat a hiányuk

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. március 27. - 06:18

Csak idő kérdése, hogy mikor lesz belőle baj.

Az European Pallet Association (EPAL) szakértői szerint a probléma egyik, de nem egyetlen oka az, hogy Ukrajnában a háború következményeképp számos cég leállította a raklapgyártást.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

Ám ennél talán még egy fokkal komolyabb nehézség, hogy mind Oroszország, mind pedig Fehéroroszország felől ellehetetlenült a raklapok készítéséhez használt faanyag importja – írta meg a trans.info.

Az EPAL szerint Európában nagyjából 200 millió, szabványnak megfelelő raklap forog. Ám mivel újak jelenleg nem érkeznek, ezért jelentősen emelkedhet a használt, vagy éppen a javított raklapok ára.

Ugyanakkor már tavaly ősszel feltűnő gondokat okozott az árnövekedés, akkor ugyanis háromszorosára drágultak a használt raklapok, ami már közvetlen hatást gyakorolt a termékek gyártóinak, a fuvarozóknak, valamint a beszállítóknak a költségeire is.

Akkor viszont alapvetően a gyorsan dráguló fa, valamint a kínai és az észak-amerikai keresletnövekedés okozta az árak elszabadulását, most azonban az orosz-ukrán háború, valamint a szankciók állnak a háttérben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.