Nem tudunk fogyni? Pajzsmirigybetegség is állhat a hátterében

Twenty20
not image

Takács Petra

2021. szeptember 4. - 21:31

A fejlett társadalmak egyik legnagyobb problémája, az elhízás nem csak helytelen életmódból következhet, akár hormonális probléma is állhat a hátterében, szervezet hormontermelő egysége, a pajzsmirigy is felelős lehet érte.


A pajzsmirigy hatással van a bőrre, a növekedésre, az anyagcserére és a fogamzóképességre is, jellemző problémája az alulműködés, amelynek következménye lehet az anyagcsere lelassulása és az elhízás. Ennek oka, hogy a pajzsmirigy kevesebb hormont termel, ezáltal ezek nem képesek ellátni a feladatukat megfelelően. 

A babát tervező vagy várandós nők esetében ez fokozott problémát is jelenthet, ugyanis a zsír ösztrogén jellegű anyagok juttat a szervezetbe, ez felborítja a hormonháztartás, és megnehezítheti a családalapítást – írja az Egészség Kalauz.

A túlsúly leadásának az első lépése az életmódváltás: egészséges, megfelelő étkezés és mozgás, azonban ha ez nem segít, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Az orvos megállapítja a betegséget, és előírja a megfelelő kezelést. 

A legtöbb nő már a várandóság előtt szed valamilyen vitamint, ezek közül valamennyi tartalmaz jódot, ugyanis Magyarország jódhiányos területnek számít, viszont ez elengedhetetlen a baba fejlődéséhez. 

Azonban ha valaki pajzsmirigy betegségben szenved, előfordulhat, hogy a jód inkább árt, mintsem használ, ezáltal a várva-várt gyermekáldás nem érkezik meg. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy vizsgáltassa ki magát, hogyha pedig rendellenesen működő pajzsmirigyre gyanakszik, haladéktalanul forduljon szakemberhez!