Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

A focista is olyan, mint a jó bor? Az idő csak tökéletesítheti őket

Madrid, 2021. október 19. Yannick Carrasco, az Atlético Madrid (b) és Mohamed Salah, a Liverpool játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája B csoportjának harmadik fordulójában játszott Atlético Madrid - Liverpool mérkõzésen Madridban 2021. október 19-én. MTI/EPA/EFE/Chema Moya

Bense Róbert

2022. január 23. - 14:56

Egyre idősebb korukig képesek klasszis szinten teljesíteni a topjátékosok, a kor lassan tényleg csak egy szám lesz.

Idősebb sportolónak lenni ma már nem jelenti azt, hogy közel a visszavonulás. Bár az elemzések szerint a játékosok fénykora valahol 23 és 29 éves kor között tetőzik, az egyéni képességek azonban ezt követően is nagyon magas szinten tarthatóak.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

Az ESPN kimutatása szerint a tapasztalat hatalmas pluszt jelent a veterán játékosoknál, és ha a klub is partner, akkor erőnléti programokkal, a megfelelő étkezési- és regenerálódási lehetőségek biztosításával egy korosabb szupertehetség még évekig óriási segítség lehet.

A kérdést persze nem véletlenül vették elő, mostanság Salah miatt is aktuális, hiszen a Liverpool pont a korára hivatkozva nem szeretne magasabb fizetést biztosítani az egyiptomi számára. Pedig Salah sosem volt még ilyen remek formában, és nem úgy tűnik, hogy mostanában fog kipukkadni a júniusban 30. életévét töltő játékos teljesítménye.

Az ESPN példái rendkívül találóak és sokatmondóak, felhozták többek között az Aranylabdát is, amit az elmúlt 5 alkalommal egyszer sem osztottak ki 30 évnél fiatalabb játékosnak, 1977 és 2002 között viszont egyszer sem nyerte meg 30 év fölötti. Ez is jól jelzi, hogy milyen jelentős változások mennek végbe az élsportban.

Azért az élsport, mert nem csupán a labdarúgók emelhetők ki, elég csak megemlíteni az NFL legendáját, Tom Brady-t, aki 44 évesen is elképesztő formában van, vagy a 35 éves Rafael Nadalt, aki a világranglista ötödik helyén áll, húszból hat trófeáját pedig 30. életévének betöltése után nyerte meg.

De ott van az NBA-ben LeBron James és Chris Paul, akik még mindig a liga két legjobb játékosának számítanak – 37, illetve 36 évesen. És akkor a technikai sportokat még nem is említettük: Fernando Alonso 38 évesen Le Mans-i 24 órás versenyt nyert, 40 évesen pedig visszatért az F1-be, és 7 év után újra dobogós helyen végzett a száguldó cirkuszban.

Lehet, hogy Szalah egy újabb ilyen szupersportoló lesz? Egy dolog közös a fenti nevekben: mindannyian a fittség megszállottjai. A Liverpool pedig lehet, hogy óriási hibát követ el, ha elengedi az egyiptomit.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.