Flashmob-rablások tartják rettegésben az amerikai kiskereskedőket

Fotó: Unsplash/Kajetan Sumila
not image

Borbély Fanni

2021. november 26. - 20:35

Az amerikai kiskereskedők kénytelenek fokozni biztonsági intézkedéseiket és elzárják áruikat a vásárlók elől, miután a legújabb flashmob-rablások egész San Fransiscót megdöbbentették, főként a luxusüzleteket.

A közelmúltban egy megdöbbentő rablásra került sor: 80 álarcos 25 autóval érkezett a San Franciscótól keletre fekvő Walnut Creekben található Nordstrom áruházhoz, melyet percek alatt kifosztottak.

Az eset csupán egy nappal azután történt, hogy 40 ember felhajtott autóval egy Louis Vuitton üzlethez, és másodpercek alatt kiürítették az üzletet, ezt követően pedig egyszerűen elhajtottak a helyszínről. A legújabb, flashmob-rablások sorozata azonban még csak most kezdődik: egy 14 fős banda csapott le szintén egy Louis Vuitton üzletre, ahonnan 100 ezer dollár (33 millió forint) értékű árut vittek el.

A kiskereskedők ezért országszerte riadót fújtak és sokkal komolyabb biztonsági intézkedéseket vezetnek be, annak megakadályozására, hogy őket is kirabolják a flashmob-rablók. Mivel a bandák mindig nagy létszámmal érkeznek, szervezettek és percek alatt kiürítik a kiszemelt üzletet, a kereskedőknek nagyon nehéz dolguk van.

A helyzet azért is borzasztó, mert épp a karácsonyi szezon elején vagyunk, az emberek pedig ilyenkor intézik a bevásárlást, ráadásul csütörtökön van hálaadás napja, ezt követően pedig a Black Friday. Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója különleges munkacsoportot hozott létre annak érdekében, hogy feltárják ezeket az ügyeket.

Azonban hiába a plusz munkacsoport, az ilyen jellegű lopások ugyanis jelentősen megugrott, legutóbb egy ékszerüzletet fosztott ki egy 30-40 fős banda, míg egy utcai ruházati üzletet 30 maszkos, csuklyás ember rohamozta meg, akik amit csak láttak felkaptak az üzletben és percekkel később elrohantak a helyszínről.

A flashmob-rablások nem új keletűek, de 2021-ben ugrásszerűen megnövekedtek, és a kisebb gyógyszertáraktól kezdve, a középkategóriás ruhaüzleteken át a luxuscikkeket árusító üzleteket egyaránt sújtják. Az AFP által megkérdezett szakértő szerint az ilyen jellegű rablások megnövekedett száma azt jelzi, hogy a közösségi médiában terjedő felvételek másokat is arra buzdítanak, hogy másolják le a látottakat, és ők is raboljanak ki csoportosan egy üzletet.