Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

Mérföldkőhöz érhet az egyház? Flamand katolikus püspökök az azonos nemű párokat is megáldanák

Fotó: Unsplash/Norbu GYACHUNG
not image

Takács Petra

2022. szeptember 22. - 20:01

Ha a püspökök javaslata átmegy, nagyot fordulhat a világ.

Belgium flamand püspökei kedden javaslatot tettek közzé a homoszexuális párok megáldását lehetővé tevő liturgiára. A belga püspöki konferencia honlapján közzétett dokumentumban az egyházi elöljárók olyan szertartást javasolnak, amely egy imát és egy áldást tartalmazna a stabil kapcsolatban élő azonos neműek számára.

Soron kívül Nyerő Páros: Muri Enikőnél betelt a pohár, elhagyja a villát? (videó)

A konferencia hangsúlyozza, hogy a liturgia nem egyelő azzal, mint amit a katolikus egyház a házasság szentségének tart.

A dokumentum szerint az egyház képviselői “lelkipásztori kötelességből közelebb kívánnak lenni a homoszexuális személyekhez”, és hangsúlyozzák, hogy az egyháznak befogadónak kell lennie, nem vethet ki magából senkit.

A honlap információi szerint a flamand katolikus egyház nemrégiben létrehozott egy kapcsolattartó pontot, amely lelkipásztori támogatást nyújt homoszexuális hívők számára.

A Vatikán teológiai kérdésekben illetékes Hittani Kongregációja 2021 márciusában kiadott állásfoglalásában nemet mondott a kapcsolatban élő azonos neműek esetleges megáldására.

A dokumentumban leszögezték, hogy nem részesülhet áldásban olyan viszony vagy partneri kapcsolat – még akkor sem, ha stabil kapcsolatról van szó -, amely házasságon kívüli. Az állásfoglalás ugyanakkor felszólítja a keresztény közösséget a homoszexuálisok iránti tiszteletre és a hátrányos megkülönböztetés minden formájának elutasítására.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.