Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Finanszírozási problémák sújtják a BKV-t

MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kulcsár Péter

2022. április 26. - 07:29

Kénytelen lesz módosítani a Fővárosi Önkormányzat az idei költségvetési tervezetét, mivel komoly gondot jelent számukra a közlekedés finanszírozása.

A budapesti költségvetés módosítási javaslat mindenképpen tartalmazni fog egy 32 milliárd forintos kereskedelmi banki hitelt.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Ennek közgyűlési jóváhagyása azért fontos, mert így már letehető a terv a kormány asztalára, amelynek engedélye nélkül a főváros nem hívhatja le az összeget – magyarázta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

A Világgazdaság beszámolójából kiderült, ez adja a költségvetés fejlesztési alappillérét, és könnyen lehet, hogy még ebben az évben az egészet fel kell használni; a kormánynak érdeke a megállapodás, hiszen nem szeretnék, ha Budapest bedőlne.

Ha nem születik alku, akkor addig folytatja a munkát a főváros vezetősége, amíg tudja. „Budapest nem egy piaci vállalat, minden szervezeti és céges elemét fenntartjuk, leépítéseket sem tervezünk” – közölte a főpolgármester-helyettes.

A legnagyobb gondot jelenleg a BKV pénzügyi finanszírozása jelenti: a budapesti közlekedési vállalat üzleti terve erre az évre 26 milliárd forint veszteséggel számol.

A BKV egy 14 milliárdos állami kompenzációt is nevesít a bevételi oldalon az energiaár-robbanásra hivatkozva, csakhogy ez az összeg egyelőre fikció, mivel erről egyelőre csupán tárgyalások zajlanak; Kiss Ambrus elismerte, hogy ennek kifizetésére nincs ígéret.