Dollár
392,70 Ft
Euró
406,14 Ft
Font
470,24 Ft
Bitcoin
16,849 $

Filmeket töltöttek a YouTube-ra, most fizethetik a 3,56 millió dolláros kártérítést

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. november 25. - 10:42

Emellett 25 ezer dollár pénzbírságot és 18-24 hónap közötti börtönbüntetést kaptak, amelyet legfeljebb négy évre felfüggesztettek.

A hírek szerint a tokiói bíróság nem finomkodott azokkal a japán felhasználókkal, akik 10 perces hosszúságúra összevágott filmeket töltöttek fel a YouTube-ra, ugyanis börtönre és pénzbírságra ítélték őket kalózkodás címén.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

Az elkövetők állítólag azzal tevékenykedtek, hogy az eredeti alkotásokból készítettek egy rövid „tartalmat” azoknak a netezőknek, akiknek mondjuk nem igazán lenne kedve végig nézni egy-egy hosszabb filmet, bár ez a TikTok népszerűsége miatt nem is olyan meglepő.

Erre kínáltak megoldást a Fast Movie csatornák, ahol a cselekmény többé-kevésbe érintetlenül marad, vagyis tényleg olyan, mintha egy film rövidített változatát néznénk végig, s ezt a felhasználók abszolút díjazták, hiszen több millió feliratkozójuk volt.

Más kalózok elrettentése is fontos

A Torrent Freak szerint Japánban nem ismerik el a méltányos használatot, de ha elismernék, a videók még akkor is túlmennének ezen a kategórián, ráadásul a feltöltőknek bevétele származott a dologból, ami sokak szemét szúrta.

Ezt követően több médiavállalat büntetőfeljelentést tett, a hatóságok pedig 2021 júniusában csaptak le a három japán videókészítőre, akik bevallották bűnösségüket, így 18-24 hónap közötti börtönbüntetést kaptak, amelyet legfeljebb négy évre felfüggesztettek.

Mindemellett egy közel 25 ezer dolláros pénzbírságot is kiszabtak rájuk, azonban a sztori itt még nem ért véget. 2022 májusában 13 vállalat indított polgári peres eljárást ellenük, mondván, hogy az 54 esetben elkövetett szerzői jogsértés nagyjából 14,2 millió dolláros kárt okozott.

Ők „mindössze” 3,56 millió dolláros kártérítést követeltek, s a tokiói bíróság nemrégiben úgy döntött, hogy a feltöltőknek ezt bizony meg kell fizetniük, emellett a cégek abban bíznak, hogy az ügy épp eléggé elrettentő lesz más kalózok számára is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.