Figyelmeztető lövéseket adtak le amerikai hadihajók iráni cirkálókra

MTI/AP/Amerikai hadsereg/Spc. Cody Rich
not image

Kulcsár Péter

2021.május.10 - 23:05

Nagyjából harminc figyelmeztető lövést adott le egy amerikai hadihajó 13 iráni gyorshajóra, mivel veszélyes és amatőr manővereket hajtottak végre.

A fenyegetés egy hónap alatt már a második incidens volt, amelyet iráni gyorshajók hajtottak végre amerikai hadihajókkal szemben olyan helyen, ahol semmi keresnivalójuk sem lett volna.

John Kirby, a Pentagon szóvivője elmondta, azért nyitottak tüzet az irániakra, mert nagyjából 140 méterre közelítették meg a hat hajóból álló amerikai flottát, köztük a USS Monterey-jel, ami a Georgia nevű tengeralattjárót kísérte.

A parti őrség egységéről, a Mauiról adták le az összes figyelmeztető lövést egy .50-es kaliberű gépfegyverrel, még mielőtt az iráni gyorshajók eltűntek volna a láthatáron, ami valószínűleg azért történt meg, mert értelmezték a jelzéseket.

Egy nappal korábban az Arab-tengerben a Monterey-t egy csapat terrorista akarta megállítani, akik azt szerették volna megakadályozni, hogy a hadihajó eljusson Jemenbe, ahol Irán által finanszírozott húti milíciák állomásoznak.

Áprilisban szintén hasonló konfliktus történt, akkor egy amerikai járőrhajóhoz került vészesen közel egy jelzéssel nem rendelkező hajó, akkor is kénytelenek voltak figyelmeztetni a potenciális ellenség fedélzetét – írta a The Guardian.

“Veszélyes és amatőr dolog, amit művelnek. Ezek az aktivitások ahhoz vezethetnek, hogy valaki megsérül, elég csupán egy félresikerült kalkuláció; ez senkinek sem lenne érdeke” – magyarázta Kirby.