Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,27 Ft
Euró
381,85 Ft
Font
445,00 Ft
Bitcoin
43,286 $

Komoly veszélyre figyelmeztették a nőket egyes menstruációs alsóneműk kapcsán

Egyes menstruációs alsóneműk ugyanis feltűnően nagy mennyiségű ezüstöt tartalmaznak, ami egyrészt egészségügyi, másrészt pedig környezeti következményekkel járhat.

Fotó: Depositphotos
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy, a Guardian által is szemlézett friss tanulmányban mutattak rá, vizsgálataik alapján a nagybani kiskereskedők által értékesített menstruációs alsóneműk nagy mennyiségű ezüstöt tartalmaznak, ami egészségügyi és környezeti következményekkel járhat a fogyasztókra nézve.

Az ezüstöt nem díszként, hanem antimikrobiális szerként használják, a menstruációs alsóneműk gyártásánál pedig azért alkalmazzák, hogy ezáltal leküzdjék a szaggal és a higiéniával kapcsolatos aggályokat. Noha ez az első ilyen jellegű tanulmány a témában, a tudósok már korábban is figyelmeztettek az ezüst lehetséges egészségügyi hatásaira. Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal korábbi megállapítása szerint a nano-ezüst elpusztíthatja a laktobacillusokat, a hüvelyben lévő egészséges baktériumokat, melyek segítenek a fertőzések elleni küzdelemben.

Ez pedig azt jelenti, hogy a menstruációs alsóneműk használóit is jobban veszélyeztethetik a káros baktériumok, ami potenciálisan a bakteriális fertőzések és az esetleges terhességi komplikációk megnövekedett kockázatához vezethet.

Natalie Hitchins, a Which? fogyasztói jogvédő csoport otthoni termékekért és szolgáltatásokért felelős vezetője a tanulmány megállapításai kapcsán hangsúlyozta:

„A fogyasztóknak óvatosnak kell lenniük az ezüstöt tartalmazó menstruációs nadrágok vásárlásakor, mivel a szakértők aggályosnak tartják az egészségügyi következményeket. A Which? úgy véli, hogy a márkáknak világosan fel kellene tüntetniük, mely termékek tartalmaznak ezüstöt, hogy a vásárlók tájékozottan dönthessenek arról, hogy mit vásárolnak és a termék használata milyen lehetséges kockázatokkal jár.”