Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Hamarosan kiderülhet, hogy lesz-e világbajnokság kétévente

Fotó: Unsplash/Thomas Serer
Sport
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Számos sportági irányító testület, köztük az UEFA ellenzi a kétévente megrendezendő világbajnokságok bevezetését; az új nemzetközi labdarúgó-naptárról szóló végleges szavazásra valószínűleg 2022-ben kerül sor.

A Sky Sport szerint FIFA hamarosan megerősítheti, hogy decemberben globális csúcstalálkozót rendez annak érdekében, hogy szélesebb körű konszenzusra jusson az új nemzetközi mérkőzésnaptárral és a kétévente megrendezésre kerülő világbajnokság koncepciójával kapcsolatos tervekről.

A javaslatok az európai szövetség, az UEFA ellenállásába ütköztek, amely közölte, hogy addig ellenzi azokat, „amíg a józan ész nem győzedelmeskedik, és el nem vetik őket“. Az európai ligák és az Európai Klubszövetség szintén bírálta a terveket, és azt, hogy szerintük nem konzultáltak velük.

A decemberi találkozót a tagszövetségek tartják, nem pedig más érdekelt csoportok, például az ECA, a World Leagues Forum vagy a játékosok világszervezete, a FIFPRO. Szeptemberben hasonló négyórás csúcstalálkozót tartottak.

Noha nem kizárt, hogy még ebben az évben döntés születik a kérdésben, most már valószínűbbnek tűnik, hogy 2022 tavaszán FIFA-kongresszust hívnak össze, amikor végleges szavazáson határozzák meg a jövőbeli nemzetközi futballmenetrendet.

A FIFA szeptember elején meghívást küldött konzultációra az UEFA-hoz hasonló konföderációknak, valamint más kluboknak, ligáknak és a játékosok érdekképviseleteinek.

A válogatottak edzőit, például az angolok főnökét, Gareth Southgate-et is meghívták a héten online konferenciákra, hogy megvitassák a terveket.

A FIFA tervei a férfi naptárra vonatkozóan a következők: minden júniusban egy nagy torna, kevesebb selejtező, egy vagy legfeljebb két szezonközi nemzetközi szünet, valamint a játékosok számára kötelező 25 napos pihenőidő a nyári tornák végén.

A naptárjavaslatokat egy technikai tanácsadó csoport dolgozta ki, amelynek vezetője az Arsenal korábbi menedzsere, Arsene Wenger, aki jelenleg a FIFA globális labdarúgás-fejlesztési vezetője.