Nem teszi zsebre a FIFA, amit az LMBTQ-propaganda miatt kapott a Twitteren

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 11. - 11:52

A kommentelők jogosan vetik fel a kérdést: ha ennyire elkötelezettek, akkor miért egy olyan országban rendezik a világbajnokságot, ahol akár halállal is büntethető a homoszexualitás? 

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség úgy döntött, hogy megünnepli a Pride hónapot a Twitteren, azonban valószínűleg nem számítottak arra, hogy ekkora felháborodásban lesz részül a szurkolók felől. 

„A júniusi Pride hónap az LMBTQIA+ közösség ünnepe. Tudjon meg többet arról, hogy a FIFA hogyan dolgozik azon, hogy a 2022-es katari FIFA-világbajnokság az egység és a sokszínűség ünnepe legyen” – írták. 

A szövetség azonban más fogadtatást kapott, mint amire számítottak: a szurkolók képmutatásnak tartják, hogy ennyire reklámozzák az LMBTQIA+ mozgalom üzeneteit, közben pedig idén Katarban rendeznek világbajnokságot. 

Katarról ugyanis érdemes tudni, hogy ott illegális a homoszexualitás. Az 1994-es törvény szerint, ha nős férfiak fekszenek le más férfival, halálbüntetést kapnak. Ha nőtlen férfiak teszik ugyanezt, egy év börtön jár érte, míg nők esetében 7 év börtönnel büntetik a homoszexuális kapcsolatokat. 

A sajtó úgy tudja, hogy Katarban nem kívánnak változtatni a helyi szabályokon és kultúrán az LMBTQIA+ szurkolók kedvéért. Rengeteg hotel például már előre jelezte, hogy nem fogadja az azonos nemű párokat.

Abdullah Al Nasari, a világbajnokság biztonsági vezetője pedig még áprilisban azt mondta, hogy „ha ki akarod fejteni a véleményedet az LMBT-ügyről, tedd egy olyan társadalomban, ahol ezt elfogadják. Ne gyere és sérts meg egy egész társadalmat. Nem változtatjuk meg a vallást 28 nap miatt”. 

A drukkerek pedig nem finomkodtak a FIFA-val, íme egy kis válogatás a tweetek sűrűjéből a V4NA által: 

„Csak fogadjátok el a kenőpénzt és ne tegyetek úgy mintha bármiféle elv számítana.” 

„Mit szólnátok egy melegházassághoz a nyitóünnepség részeként?”

Egy másik felhasználó egy képzeletbeli beszélgetést idézett meg, amely a FIFA és Katar között játszódhatott volna le. A FIFA ebben arról beszél, hogy nem foglalkozik a szigorú kulturális szabályokkal – ha eleget fizetnek érte természetesen.

„Amikor a sokszínűséget ünneplésére gondolok, nyilvánvalóan én is olyan országokra gondolok, ahol a homoszexualitás illegális és büntetendő” – írja egy gúnyos kommentelő. 

„Kérdés: mi inspirált arra, hogy megváltoztasd a szövetség logóját szivárványos zászlóra?
FIFA: a pénz.”

 „Ó, igen Katar és a kiváló szabályai az LMBTQ jogokkal szemben. Mennyi pénzt adtak, hogy ezt figyelmen kívül hagyjátok? Vagy egyáltalán nem számított?”

De volt aki arra célzott, hogy a dollár bankjegyek nem is olyan sokszínűek, mint azt gondolná a FIFA.