Dollár
398,81 Ft
Euró
419,56 Ft
Font
486,90 Ft
Bitcoin
16,870 $

A FIFA elnöke Magyarországra látogatott, szerinte nem éri hátrányos megkülönböztetés a magyar szurkolókat

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (b) fogadja Gianni Infantinót, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét (j) és Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét a Karmelita kolostorban 2021. november 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Gianni Infantino, a FIFA elnöke Magyarország-San Marino vb-selejtező alkalmából Magyarországra látogatott, és megnézte a mérkőzést a Puskás Arénában.

Az elnök a Nemzeti Sportnak adott interjút, s több témáról is beszélt, többek közt arról, hogy mit gondol a kétévenkénti vb-ről, de szót ejtett a manapság egyre gyakoribbá vált szurkolói büntetésekről is.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Infantino azt mondta, már régóta tervezte a látogatást az országba, sőt, szombaton még a miniszterelnökkel is találkozott. Az elnök meglátása szerint a magyar válogatott rendkívül sokat fejlődött az elmúlt években, és úgy látja, Csányi Sándor elnöksége alatt kézzelfoghatóvá vált a teljesítmény.

“Nekem elhiheti, két évtizede közelről látom, mi történik a magyar labdarúgásban, nehezen leírható a változás, a fejlődés mértéke, amit az utóbbi időben tapasztalunk, amióta Sándor vezeti a szövetséget”

– fogalmazott Infantino.

Amikor a kétévenkénti vb-ről kérdezték, az elnök azt mondta:

“Európának nem érdeke a változás, csakhogy a FIFA a többi ország érdekeit is képviseli. Ki kell nyitni a vb-re kijutás lehetőségét nem csak a létszámemeléssel, de a kétévenkénti rendezéssel is. Tárgyalunk, egyeztetünk, és végül meg fogunk egyezni”.

Infantino egészen másképp látja a kétévenkénti vb lehetőségét, ugyanis szerinte nem lennének jobban leterhelve a játékosok mint most, hiszen komoly mérkőzéseken, nagy volumenű tornákon vehetnének részt, ami motiváló a játékosok számára. Az elnök hozzátette, meglátása szerint az elmúlt években jelentősen megnövekedett az érdeklődés a női világbajnokságok iránt is.

Amikor arról kérdezték, hogy mit gondol a szurkolói büntetésekről, és azok arányáról, Infantino azt mondta, szerinte nem éri hátrányos megkülönböztetés a magyar szurkolókat más nemzetekkel szemben, a rendbontók viselkedését azonban mélységesen elítéli.

“Az biztos, hogy mindenfajta hátrányos megkülönböztetéssel szemben zéró toleranciát hirdettünk és ennek megfelelően szankcionálunk is minden ilyesmit. Ha azonban a legsúlyosabb büntetés sem segít visszaszorítani a káros jelenségeket, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogy hatékonyabb módszerekhez kell folyamodnunk”.

Arra a kérdésre, hogy a verbális diszkriminációt súlyosabban büntetik-e a fizikai erőszaknál, az elnök egy határozottan visszautasító választ adott, mondván:

“Ezt visszautasítom, nincs így. A helytelen és szabálytalan lelátói viselkedés minden formáját üldözni kell, méghozzá azonos mércével az összes FIFA-tagállamban, éppen úgy Magyarországon, ahogyan Dél-Amerikában vagy bárhol másutt. De tényleg fontos, hogy meg kell találnunk a valóban hatékony és a leginkább hatékony megoldásokat, ezen dolgozunk”.