Dollár
391,19 Ft
Euró
411,27 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
16,827 $

Fidesz: 2021-ben a magyar gazdaság elérte a válság előtti szintet

TÉMÁK:
#Fidesz #Gazdaság
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. november 16-án. Mellette Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b2), Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j). A miniszterelnök úgy döntött: a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a kormányülésen is részletesen értékelik az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit, azt követően, hogy Lengyelországban vélhetően rakétabecsapódás történt, és szintén rakétatámadás következtében leállt a Barátság olajvezeték. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Mindeközben a foglalkoztatottak száma elérte a 4 millió 688 ezer főt, miközben közel 9%-kal nőtt a bruttó átlagkereset.

Szűcs Lajos, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: a kormány többször bizonyította, hogy válsághelyzetben is helyt tud állni, amit a 2021-es eredmények is alátámasztanak. Tavaly a gazdasági növekedés elérte a válság előtti szintet: a 7,1 százalékos magyar GDP-növekedés jelentősen meghaladta az uniós államok átlagos növekedési ütemét – emelte ki.

Hangsúlyozta: tavaly 8,7 százalékkal emelkedett a bruttó átlagkereset, 4,2 százalékkal nőtt a fogyasztás, a foglalkoztatottak száma pedig elérte a 4 millió 688 ezer főt, miközben a munkanélküliség 4 százalék alá csökkent.

A kormánypárti képviselő az emelkedő energiaárakat okolta azért, hogy a 3,6 százalékosra tervezett infláció magasabb lett, a hiány 7,5 százalékra emelkedéséért pedig a járvány miatti gazdasági nehézségeket tett felelőssé. 

Erős lábakon áll a magyar gazdaság

Emlékeztetett: a 2021-es évet még a koronavírus-járvány elleni védekezés határozta meg, így a költségvetés fókuszában az egészségvédelem, a gazdaság újraindítása, a munkahelyek védelme és a családok biztonsága állt. 

Úgy értékelt: Magyarország gazdasága erős alapokkal rendelkezett az elmúlt évek következetes gazdaságpolitikájának eredményeképpen, így egy ellenálló, kiegyensúlyozott szerkezetű gazdaságot ért el a járvány 2020-ban, és a megváltozott körülmények között is volt mozgástér a problémák kezelésére.

Szűcs Lajos felidézte: a 2021-es költségvetés két pilléren alapult: a gazdaságvédelmi és -újraindítási alap kiemelt fejlesztésekre és beruházásokra teremtett fedezetet, az egészségvédelmi alap pedig a járvány elleni védekezésre és az egészségszügy működésre adott megfelelő forrásokat.

(MTI)