Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Már a fiatalok is kívülről fújják, mi az az infláció

Pixabay
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Szép dolog a tájékozottság, kevésbé lelkesítő, ha a saját bőrünkön érezzük a problémákat.

Márpedig az infláció az sajnos egy olyan dolog, amit mindenki a saját pénztárcáján vesz észre először. A fiatalok is, akiknek nem feltétlenül azzal kellene foglalkozniuk, hogy „már megint mennyit romlott a forint egy hónap alatt”.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Habár lehetne ennél sokkal elkeserítőbb élete is a magyar fiataloknak – lásd az ukrajnai helyzet -, az tény, hogy aki manapság szórakozni akar (vagy legalább próbál), annak oda kell figyelnie az árakra.

Legyen szó fesztiválról, moziról, egy laza szombat esti fröccsözésről, vagy – hogy valami komolyabbat is említsünk – egy esküvőről, az árak minden esetben radikálisan emelkedtek, azt pedig manapság még megjósolni is nehéz, hogy hol fog megállni a már most is mindenki számára megterhelő drágulás.

Az ATV Híradójában kiemeltek néhány olyan szegmenst, amelyben leginkább a fiatalok érintettek. A fesztiválbérletek ára például az infrastruktúra fejlesztése, a munkabérek és a technikai költségek emelkedése miatt csaknem 15%-kal nőtt.

De egy mozijegy is legalább 8-10%-kal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. Az alkohollal hasonló a helyzet, csak a borok ára 10% körüli drágulást mutat, a szórakozóhelyeken pedig a szokásosnál is magasabb lehet az árrés a rezsiárak, bérleti díjak emelkedése miatt.

Aki pedig még tavaly kezdte el szervezni a lagziját, valószínűleg az is elkerekedett szemmel néz majd végig a mostani árakon, melyek akár 15%-kal is borsosabbak lehetnek a tervezettnél és valószínűleg néhány hónap alatt még magasabbra rúg majd a végösszeg.