Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

Kiderült, hogyan állnak a fiatalok a családtámogatásokhoz

Fotó: Unsplash/Bermix Studio

Takács Petra

2021. augusztus 13. - 18:31

A megkérdezettek jelentős többsége egy vagy két gyermeket tervez a jövőben és százból mindössze 1-2 családban terveznek négy vagy több gyermeket.

A legnépszerűbb családtámogatási forma ma Magyarországon a Babaváró kölcsön és az otthonfelújítási támogatás, utóbbit 10 megkérdezett közül 9 ember ismeri. Ezeket követi ismertségben a CSOK, a legkevésbé pedig a diákhitel elengedéséről hallottak – derül ki az OVB Magyarország legfrissebb kutatásából.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Magyarország piacvezető biztosításközvetítő cége, az OVB Vermögensberatung Kft. arra volt kíváncsi, hogy mennyire ismertek és népszerűek a hazai családtámogatási elemek, a megkérdezettek egy online felmérés kérdéseire kellett válaszoljanak.

A kutatásból kiderül, hogy a babaváró kölcsön lehetőségéről a médián keresztül értesültek először a legtöbben, de a felmérés alapján jelentős szerepe van a pénzügyi tanácsadóknak is az információk terjesztésében, ugyanis a megkérdezettek 25%-a tőlük ismerte meg ezt a támogatási formát. A babaváró kölcsön összegét, vagy annak egy részét a válaszadók 54%-a ingatlan vásárlására költötte, emellett a felújítási cél volt a legnépszerűbb elem, de megjelent 10%-ban a befektetési cél is.

A megkérdezettek 40%-a a hitelkérelmük elutasításától tartott leginkább és hasonlóan sokan féltek attól is, hogy kisebb összeget fognak kapni, mint amit megigényeltek.

A felmérésben résztvevők 43%-a egy, 23%-a kettő, 6%-a három gyermeket nevel és 10 családból közel háromban még nincs gyermek azok közül, akik felvették a Babaváró kölcsönt. A válaszadók több mint felének született már gyermeke a babaváró felvétele óta és 15%-uk most várja a gyermek érkezését, ami jól tükrözi a családtámogatási rendszer népszerűségét.

A megkérdezettek jelentős többsége egy vagy két gyermeket tervez a jövőben és százból mindössze 1-2 családban terveznek négy vagy több gyermeket. A babaváró igénylése és a kiutalás között eltelt idő hosszával a felmérésben résztvevők döntő többsége, 92%-a elégedett volt. Az OVB Magyarország kutatásából kiderül az is, hogy a kölcsönt felhasználók valamivel több mint fele a babaváró nélkül nem költött volna a lakására.

A babaváró összegét a felmérésben résztvevők 49%-a kiegészíti a kiadások miatt, nagyjából 20% nem tartja elegendőnek az összeget, de nem is tervezi azt kiegészíteni, közel 30% pedig azt válaszolta, hogy elegendő, nem kell kiegészíteni a lakáscél megvalósításához. A válaszadók közel fele nem vett igénybe a babaváró kölcsönön kívül egyéb családtámogatási formát, a diákhitel elengedését és az SZJA-mentességet az OVB Magyarország felmérésében résztvevők közül senki nem igényelte.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.