Ezek a fiatal férfiak érezhetik magukat veszélyben szívinfarktus és stroke miatt

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 9. - 14:56

Egy évben átlagosan körülbelül háromezer 30 és 50 év közötti férfi hal bele a szívroham és agyvérzés komplikációba, ami lesújtó számként értékelhető.

Magyarországon továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikákat, ami főként annak tudható be, hogy egészségtelenül élünk, keveset mozgunk, sokat eszünk, miközben mértéktelen mennyiségű alkoholt fogyasztunk és dohányzunk.

Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója az Egészség Kalauz hírportál megkeresésére elmondta, a középkorú férfiak közül háromszor annyian halnak meg infarktusban vagy stroke-ban, mint az ugyanilyen korú nők:

Ennek oka egyrészt, hogy a nőket a menopauza előtt még védi a hormonális rendszer bizonyos mértékig, másrészt a fiatal férfiaknál bekövetkező infarktus sokkal súlyosabb kimenetelű lehet, mint idősebb korban. Az idősebb emberek nagyobb eséllyel élnek túl egy ilyen történést, mivel a szervezetük a koszorúér betegség kialakulásának hosszú évei alatt különböző menekülő utakat alakít ki az érrendszerükben. Ez a kollaborális keringési hálózat pedig segíti az infarktus túlélését. A fiatalabbaknál erre még nincs lehetőség, így gyakran minden előjel nélkül érkezik a baj, és azonnal súlyossá válik.”

A fiatal férfiak esetében gyakoribb az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a stressz áll, illetve az sem elhanyagolandó szempont, hogy a nőknél nagyobb a hajlandóság az egészséges életmód követésére és gyakrabban fordulnak orvoshoz.

Elindult már egyfajta pozitív változás, a munkavállalók egy része egészségtudatos legalább olyan szinten, hogy évente eljön egy általános kivizsgálásra, menedzserszűrésre, különösen abban az esetben, ha ezt a munkaadó cég kifizeti. Az is megfigyelhető, hogy a nők jóval gyakrabban járnak szűrésekre és általában is jobban odafigyelnek az életmódjukra, bár még mindkét nem esetében van hová fejlődni” – tette hozzá a szakember.

Az infarktus és a stroke megelőzésének első lépése, hogy tegyük le a cigarettát, iktassunk be legalább napi 30 perc edzést életünkbe, és változtassunk a szervezetünkbe bevitt ételek mennyiségén és minőségén.

Ha tehetjük, mindenképpen kerüljük el a stresszt, ami szintén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, hiszen alvászavart, szemészeti panaszokat és emésztőrendszeri problémákat okozhat.