Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Ferenc pápa elítéli az “egysíkú gondolkodást”, és aggasztja a társadalmi bizalmi válság

Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott újévi misén 2022. január 1-jén. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami
not image

Borbély Fanni

2022. január 12. - 18:43

Ferenc pápa hétfőn nem rejtette véka alá véleményét, és szót emelt az egyre népszerűbb “cancel culture” jelenség ellen is.

A pápa hétfőn a nemzetközi diplomatákhoz intézett beszédében figyelmeztetett, az egyre népszerűbb “cancel culture” komoly veszélyeket rejt magában, meglátása szerint pedig az “egysíkú gondolkodás” aláássa a fejlődést, és megpróbálja átírni, vagy éppen letagadni a történelmet.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Ferenc pápa alapvetően a koronavírus-járvány, valamint a koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos “alaptalan” ideológiai félretájékoztatás kapcsán szólalt fel, de említést tett az országok oltási kampányáról, valamint az egészségügy erkölcsi kötelességeiről is – számolt be a Reuters.

Meglátása szerint a társadalomban, főként a nemzetközi kapcsolatokat érintő demokráciában súlyos válság ütötte fel a fejét, mely “olyan napirendekhez vezetett, amelyeket egyre inkább az emberiség természetes alapjait és a sok nép identitását meghatározó kulturális gyökereket elutasító gondolkodásmód diktál”.

Decemberben Pietro Parolin bíboros, a Vatikán második államtitkára már felszólalt annak kapcsán, hogy komoly aggodalommal tölti el az Európai Unió által korábban javasolt tervezet, mely szerint hivatalos formában hanyagolni kellene a karácsony kifejezést, habár ezt a javaslatot nem sokkal annak megjelenése után rögvest vissza is vonták.

A pápa hétfőn visszautalt a korábbi EU-s javaslatra, s egyben figyelmeztetett “az ideológiai gyarmatosítás egy olyan formájára, amely nem hagy teret a véleménynyilvánítás szabadságának, és amely most a számos közösségbe és közintézménybe betörő “cancel culture” formáját ölti”.