Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,122 $

Ferenc pápa elítéli a háborúk kirobbantóinak „gyermeteg szeszélyeit”

Ahmed el-Tajeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja (b), Ferenc pápa (b2) és Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini király (j) a Bahreini Fórum a Párbeszédért - Kelet és Nyugat az Emberi Együttélésért című vallásközi konferencia záróülésén a szahíri királyi palota előtt 2022. november 4-én. MTI/AP/Huszein Malla
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ferenc pápa pénteken arra sürgette a világ vallási vezetőit, hogy segítsenek visszarántani a világot „a szakadék széléről”, hozzátéve, hogy együttes erővel kell szembeszállniuk „a hatalmasok gyermeteg szeszélyeivel”, nevezetesen, hogy háborúkat robbantanak ki.

Ferenc pápa egy Bahreinben tartott vallásközi csúcstalálkozón felszólalva arra sürgette a világ vallási vezetőit, hogy segítsenek visszarántani a világot „a szakadék széléről”. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepe van a vallásnak a béke, a fegyverek leszerelése, valamint a társadalmi igazságosság előmozdításában.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

A pápa az egybegyűlteknek tartott beszédében úgy fogalmazott, miközben úgy tűnik, hogy a világ két ellentétes tengerként távolodik egymástól, a vallási vezetők puszta jelenléte eme eseményen azt bizonyítja, hogy mindannyian „ugyanazon a vízen kívánnak hajózni, és a konfrontáció helyett a találkozás útját választják”.

Ferenc pápa szerint „a szakadék szélén” állunk

„Meglepő paradoxon, hogy miközben a világ lakosságának többsége ugyanazon nehézségekkel néz szembe – súlyos élelmezési és ökológiai válságoktól, járványoktól, valamint egyre botrányosabb globális igazságtalanságtól szenved – néhányan elszánt harcba keverednek a pártérdekekért.”

Úgy folytatta, úgy tűnik, drámai és gyermeteg forgatókönyveknek vagyunk tanúi: „ahelyett, hogy az emberiség kertjében megművelnénk környezetünket”, inkább „tűzzel, rakétákkal és bombákkal játszunk”, olyan fegyverekkel, „melyek bánatot és halált hoznak, hamuval és gyűlölettel beborítva közös otthonunkat”.

Hangsúlyozta, két szörnyű világháború és egy hidegháború után, melyek évtizedekig tartották bizonytalanságban az egész világot, a globálisan zajló katasztrofális konfliktusok után ismételten ugyanott vagyunk: a vádaskodások, fenyegetések és elítélések korszakában, és egy veszélyes „szakadék széllén állunk, de nem akarunk lezuhanni”.

Ferenc pápa közismerten maximálisan támogatja a nukleáris fegyverek betiltását, korábban pedig nyíltan elítélte a globális fegyverkereskedelmet, mondván, a vallási vezetők nem támogathatják a háborúkat. E kijelentésével Kirill orosz ortodox pátriárkára utalt, aki nyíltan és hangosan támogatta Oroszország véres háborúját Ukrajnában.