Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,86 Ft
Euró
381,61 Ft
Font
445,49 Ft
Bitcoin
43,545 $

A pápa szerint a családon belüli erőszak „megalázó” és „már-már sátáni”

Ferenc pápa aggodalmának adott hangot a nők elleni erőszak kapcsán, sőt, „már-már sátáninak” nevezte a bűncselekményt.

Ferenc pápa hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a Szent Péter térre nézõ ablakából 2021. december 12-én, advent harmadik vasárnapján. MTI/AP/Gregorio Borgia
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A pápa vasárnap este az olasz TG5 csatornán négy különböző származású emberrel folytatott beszélgetést, ahol többek közt egy olyan nő is szerepelt, akit férje korábban bántalmazott, és el kellett menekülnie előle – számolt be a Reuters.

A pápa első körben Giovannához szólt, a négygyermekes anyukához, aki családon belüli erőszak áldozatává vált:

„Nagyon-nagyon magas azoknak a nőknek a száma, akiket otthonukban vernek és bántalmaznak, akár a férjük is. A probléma az, hogy számomra ez már-már sátáni, mert kihasznál egy olyan személyt, aki nem tudja megvédeni magát, aki csak az ütéseket (próbálhatja) kivédeni. Ez megalázó. Nagyon megalázó. De méltóságot látok benned, mert ha nem lenne méltóságod, nem lennél itt”.

Ferenc pápa épp a legmegfelelőbb időben szólalt fel a nők elleni erőszak kapcsán, ugyanis a legfrissebb hivatalos olasz rendőrség adatok szerint Olaszországban napi szinten közel 90 esetben fordul elő nők elleni erőszak, ennek 62 százaléka azonban sajnos családon belüli erőszak.

A koronavírus-járvány kezdete óta jelentősen megszaporodott a családon belüli erőszakos esetek száma, mivel a járvány okozta lezárások, és a karantén arra kényszerítette az embereket, hogy hosszú ideig össze legyenek zárva. Ez egyébként nem az első alkalom, hogy Ferenc pápa felszólalt a családon belüli erőszak ellen a járvány kezdete óta.