Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Ferenc pápa bármikor kész Kínába látogatni

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 14. - 15:19

Azon találgatásokkal kapcsolatban azonban “nem tud újdonságokkal szolgálni”, hogy mikor találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Ferenc pápa kedden kijelentette, bármikor kész Kínába látogatni, ám leszögezte, “nem tud újdonságokkal szolgálni” azon találgatások kapcsán, hogy a héten Kazahsztánban való látogatása során találkozhat-e Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

A pápa Kazahsztánba tart, repülőútján pedig az őt kísérő újságírók arról kérdezték, hogy vajon van-e esély arra, hogy a közép-ázsiai köztársasági látogatása során találkozhat-e a kínai elnökkel, mivel Hszi Csin-ping szerdán két év után először hagyja el Kínát, hogy a kazah fővárosban találkozzon az elnökkel.

“Erről nincsenek híreim. Mindig készen állok arra, hogy Kínába látogassak”

– fogalmazott a pápa.

A pápa egy ideje szemmel láthatóan azon dolgozik, hogy enyhítse az Apostoli Szentszék és Kína közötti, történelmileg is igen rossz kapcsolatokat, júliusban például a Reutersnek adott interjújában úgy fogalmazott, őszintén reméli, hogy megújíthatják a római katolikus püspökök kinevezéséről szóló titkos és erősen vitatott megállapodást Kínában – írja a CNA.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Hszi szeptember 14-16- között Kazahsztánba és Üzbegisztánba látogat, ami azért is jelentős esemény, mert a kínai elnök a koronavírus-járvány kezdete óta nem hagyta el Kínát. Ferenc pápa pedig tervei szerint egészen csütörtökig marad Kazahsztánban, ahol részt vesz a világ vallási vezetőinek béketalálkozóján, ám az idei más lesz, mivel az orosz-ukrán háborút nyíltan támogató Kirill orosz ortodox pátriárka nem vesz részt az eseményen.