Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Ferenc pápa: az újrainduláshoz béke, “a béke építéséhez megbocsátás kell”

Fotó: Ferenc pápa üdvözli a híveket hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságán vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre nézõ ablakából 2022. augusztus 7-én. A pápa a remény jelének nevezte a többek között gabonával megrakott hajók elindulását az ukrajnai kikötõkbõl. A Kínába, Törökországba és Olaszországba tartó hajók összesen csaknem 170 ezer tonnányi gabonával és napraforgóolajjal indultak útnak. MTI/AP/Gregorio Borgia
not image

Takács Petra

2022. augusztus 29. - 22:46

A pápa imádkozott az ukránokért, és azokért a népekért, akik a háború miatt szenvednek, és sürgette, hogy a nemzetek vezetői szívében “éledjen újra az irgalom emberi és keresztény érzése”.

A világban pusztító háborúkkal szemben a béke és a megbocsátás példaképeinek nevezte a 2009-ben földrengésben lerombolt L’Aquila lakosait Ferenc pápa, aki vasárnap látogatott el az abruzzói városba, és megnyitotta a helyi szent kaput. 

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Ferenc pápa elmondta, látogatásával közelségét akarta kifejezni, és reményt akart adni a tizenhárom évvel ezelőtti földrengéstől sújtott és megsebzett embereknek. 

Az egyházfő helyiek csoportjával találkozott, akiket példaképeknek nevezett. Kifejtette, L’Aquila lakosai tudják, mit jelent a szenvedés, a kitartás, az újraindulás, amelyhez a béke szükséges. 

Az Abruzzo tartomány több tucatnyi városát és települését romba döntő, 2009. április 6-án bekövetkezett földrengésben 309-en veszítették életüket. Az épületek újjáépítése még mindig folyamatban van. Ferenc pápa felkereste L’Aquila dómját, ahol az állványokról tekintette meg a helyreállítási munkákat. A pápa kerekesszékben ülve mozgott, és fején a helyi tűzoltók sisakját viselte.

A dóm térről üdvözölte az őt köszöntő helyiek tömegét. Soraikban jelen volt néhány rab is a helyi börtönökből, akik engedélyt kaptak, hogy részt vegyenek az egyházfővel való találkozón. Ferenc pápa reményt kért számukra is, kifejtette, hogy a börtönökben “túl sok az áldozat”.

Ezt követően az egyházfő szabadtéri misét mutatott be Collemaggio Szűz Máriának szentelt bazilikája előtt. 

Az újrainduláshoz béke, “a béke építéséhez megbocsátás kell” – jelentette ki.

A pápa az ukrán és minden olyan népért imádkozott, melyek a háború miatt szenvednek. Sürgette, hogy a nemzetek vezetői szívében “éledjen újra az irgalom emberi és keresztény érzése”. Nemzetközi segítségnyújtást szorgalmazott az áradás sújtotta Pakisztán számára is. 

Ferenc pápa a mise után megnyitotta a Collemaggio bazilika úgynevezett szent kapuját. Az egyházfő megállt a zárt kapu előtt, és egymás után háromszor ráütött egy bottal, melyet a Getszemáni-kertből származó olajfaágból faragtak. A szent kapu a harmadik ütésre kitárult, Ferenc pápa elsőként lépett be a bazilikába, ahol V. Celesztin pápa sírja előtt imádkozott. 

Collemaggio bazilikáját V. Celesztin nevéhez kötik, akit itt avattak pápává 1294. augusztus 29-én. Az alig négy hónappal később – első pápaként – lemondott V. Celesztin a bazilikán szent kaput nyitott. A kapun átlépő hívők az úgynevezett megbocsátás búcsúnapjain általános bűnbánásban részesülhetnek. Ferenc pápa volt az első egyházfő, aki most megnyitotta Collemaggio szent kapuját. 

Ferenc pápa visszatért a Vatikánba, ahol keddig a konzisztórium, a bíborosok tanácskozása folytatódik az egyház legaktuálisabb kérdéseiről.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.