Dollár
426,92 Ft
Euró
423,11 Ft
Font
483,21 Ft
Bitcoin
20,076 $

Fényérzékeny, nanoméretű bioanyaggal támadhatóak meg a rosszindulatú daganatok

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2022. március 17. - 12:48

Kutatók rájöttek, a fényérzékeny, nanoszintű bioanyagok és a glikoproteinek párosítása működhet a rákos megbetegedések kezelésénél.

Egy nemzetközi kutatócsoport által publikált tanulmányból megtudhattuk, a közeljövőben nanotechnológiával kombinált lézereket használhatnak a rákos elváltozások hatékony kezelésére.

Soron kívül Európa-liga: pályára lép a csoportelső Ferencváros

A lézer alkalmazása nem számít új ötletnek, hiszen már korábban is használták – mivel a forró nyalábok segítségével hőt lehet termelni a tumorok helyén, a fototermikus terápiának (PTT) nevezett módszerrel elpusztíthatók a nem kívánt sejtek.

Alternatív megoldásként még a fotodinamikus terápia (PDT) is előjöhet, mely során a lézert reaktív oxigéngyökök (ROS) előállítására használják, amelyek olyan szuperérzékeny vegyületek, amik bármely sejttípust képesek semlegesíteni, beleértve a rákos szöveteket is.

Az új megközelítés, amit a tudósok javasolnak, gyakorlatilag a fentebb említett technikák párosítása olyan nanoméretű bioanyagokkal, amelyekkel a terápiák célzottak és rendkívül pontosak lehetnek. A nanoszintű anyagoknak fényérzékenynek kell lenniük, és meghatározott hullámhosszon kell működniük, hogy a kezelések során a mechanizmusokat jobban lehessen irányítani.

Kutatók javaslata szerint a felületek megváltoztatásával és módosításával kemoterápiás szereket lehetne eljuttatni a daganatok belsejébe. A PDT-ben való alkalmazás esetén az anyag antibiotikumokat is szállíthatna, hogy megakadályozza a bakteriális fertőzést azon a helyen, ahol az ROS-eket munkába állították.

Korábban arany nanorudakat is segítségül hívtak, felületükhöz pedig a veszettséget okozó vírus glikoproteinjét csatolták. A kórokozó a fertőzés lefolyása során képes áttörni a vér-agy gátat, ám az arany nanorudak is tudják ugyanezt, ezáltal a PTT-kezelés a tumorsejtek közelében végezhető.

Tudósok szerint a technológiát az onkológiai felhasználásán kívül a jövőben a nem gyógyuló fekélyek, az érelmeszesedés, valamint a fogászati fertőzések kezelésere egyaránt alkalmazni lehetne.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.