Félvezető és bútorhiány után chipshiány borzolja a kedélyeket

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 10. - 23:05

Jelentősen visszavetette a svájci mezőgazdaságot az időjárási körülmények szélsőséges változása, ami kihatott a burgonyatermesztésre.

Miközben egyre többen választották a lezárások alatt a chipset eledelnek, addig valóságos hiánycikké válhat a közeljövőben, hiszen Svájcban arra kényszerültek, Portugáliából, Olaszországból és Hollandiából importálják a csemege fő összetevőjét, a burgonyát – írta a Napi.hu.

Mindez nagy szomorúság a chipsgyártóknak, amelyeknek egy, a korábbinál 30 százalékkal magasabb keresletet kellene kielégíteniük. A hiány a decemberi ünnepi időszakban lehet a legsúlyosabb, akár el is fogyhat a polcokról a népszerű ropogtatnivaló.

A Zweifel chipsgyártó szóvivője közölte, hogy eddig a burgonya 90 százalékát svájci termelőktől szerezték be. Most ez nem így lesz, de a bonyolult importszabályok miatt a Szövetségi Mezőgazdasági Hivatal külön engedélye szükséges.

A szóvivő nem aggódik amiatt, hogy az ország nem emeli majd az importkvótát. Attól ugyanakkor tart, hogy a klímaváltozás miatt a nyersanyaghiány évről-évre jelentkezik.