Clouds
21 Budapest
Dollár
359,54 Ft
Euró
389,96 Ft
Font
443,99 Ft
Bitcoin
22,738 $

Felújított, színes HD felvételen, ahogy a szovjetek ledobják az atombombájukat 1951-ben

Kult
not image

A T-800-as

Szerkesztő

Egy nem mindennapi felvétel, melynek középpontjában az egykori Szovjetunió és az atombombateszt szerepel.

Egy nem mindennapi felvétel, melynek középpontjában az egykori Szovjetunió és az atombombateszt szerepel.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Sok évtizedekkel ezelőtt több atombombatesztet is végrehajtottak, köztük például a szovjetekkel, akiktől erősen tartottak az amerikaiak. Akkoriban ezek az erőfitogtatások igen nagy félelmet keltettek az emberekben.

Senkinek sem kell magyaráznunk, hogy egy atombomba mekkora károkat tud okozni egy adott országnak, beleértve a környező területeket. Embereik millió féltek attól, hogy atomháború veszi kezdetét.

Ez volt a kémkedések egyik legemlékezetesebb kora, ami pár esztendővel a második világháború után vette kezdetét. Ebből a szovjetek is kivették a részüket, és közben saját atombombákat fejlesztettek.

Az „atomicarchive” YouTube csatornáján egy 1951-es felvételre bukkantunk, amin az RDS-3 Marya/J oe-3 tesztelése zajlott. Ez volt az ország által fejlesztett harmadik atombomba, amin sokat dolgoztak a mérnökök.

Így rombolja szét a járműveket egy atomfegyver lökéshulláma: borzasztó – videóval

1951. október 18-án tesztelték, melynek Szemipalatyinszk adott helyszínt. Nem mellesleg ez volt az első levegőből ledobott bombateszt. Az atombombát egy Tu-4 típusú repülőgéppel vitték fel tíz kilométer magasra, és azt végül onnan is dobták le.

380 méterrel a talaj felett robbantották fel. A felvételek önmagukért beszélnek, hogy a szerkezet mekkora pusztító erővel is bírt. Az amerikai kódnéven hívott Joe-3 hatóereje megközelítőleg 42 kilotonna volt.

Az RDSZ-1, vagyis az első szovjet atombomba körülbelül fele ekkora erővel bírt. Ez is alátámasztja azt, hogy mekkorát fejlődött a technika, de éles körülmények között, ellenség ellen soha nem használták.