Elérte felső korlátait a koronavírus, már nem okozhat súlyosabb megbetegedéseket

Twenty20
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Tudósok megnyugtatták a közvéleményt: a mutációk okozta genetikai sodródás révén gyengülhet a Covid19 megbetegedésért felelős Sars-CoV-2 vírus.

Sarah Gilbert, az Oxfordban kifejlesztett vakcina egyik megalkotója elmondta, nagyon valószínűtlennek tartja, hogy a jelenleginél jóval halálosabb variánssá tudna változni, mert „nincs pozíció, amit elfoglalhatna a vírus”.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az elismert szakember azt is hozzátette, hogy a vírusok idővel veszítettek virulenciájukból, párhuzamosan azzal, hogy az egyre immunisabbá váló lakosságban terjedtek tovább – írta a webbeteg.hu portál.

Habár a kutató bevallotta, tudóstársaival együtt arra számítottak, lehetséges lesz egy intenzívebb genetikai sodródás, végül bebizonyosodott, hogy a Covid19 ugyanolyan módon változhat, mint a többi megfázást vagy légzőszervi fertőzéseket előidéző, szezonálisan előforduló vírus.

Egyre inkább tapasztalható a vírus genetikai változását és egyre jellemzőbb, hogy a lakosságban fokozatosan kialakul az immunitás, ezért a helyzet egyre jobban hasonlít majd a többi szezonális koronavírus által előidézetthez.

Mivel ezek a kórokozók már évtizedek óta forognak a körünkben, már nem is veszünk róluk tudomást – a koronavírussal is ugyanez lesz a helyzet, ezért jobb lenne, ha a delta variánssal való riogatással és az oltatlanok korlátozásával történő fenyegetés helyett egy sokkal konszolidáltabb és emberibb megközelítést választanának a magukat egészségügyi szakembernek kinevező médiakedvenc személyek.