Felségsértésért 87 év börtönbüntetésre ítéltek egy thaiföldi nőt

Bangkok, 2020. december 11. Szögesdróttal és konténerekkel kerítették el a thaiföldi király hivatalos rezidenciáját, a bangkoki Nagy Palota épületegyüttesét, hogy a tüntetők ne tudják megközelíteni az épületet 2020. december 11-én. Bangkokban rendszeresek a tüntetések, ahol a vitatott választásokon megválasztott miniszterelnök lemondását, új alkotmány elfogadását, továbbá az uralkodó alkotmányba foglalt jogkörének megnyirbálását és pénzügyi elszámoltatását követelik. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
not image

Kulcsár Péter

2021.január.23 - 00:47

A thaiföldi büntetőbíróság összesen 87 évnyi szabadságvesztést rótt ki arra a nőre, aki a király családjával kapcsolatos kompromittáló, becsületsértő felvételeket osztott meg a világhálón.

A Bangkok Post arról írt, hogy amiért bevallotta a bűncselekményét, az ügyészség megfelezte a letöltendő börtönbüntetését, így valójában 43 év hat hónapot kell majd fogházban töltenie a nőnek.

Mielőtt 2018-ban letették érte az óvadékot, három éven és kilenc hónapon keresztül ült letartóztatásban, ugyanis ennyi ideig tartott, amíg egy másik ügyét kivizsgálták a nyomozók.

Mindezidáig az ország történelmének legsúlyosabb felségsértéséért 70 évet szabtak ki még 2015-ben egy férfira, aki tíz alkalommal tett közzé a közösségi médiában üzeneteket és fényképeket a királyi famíliáról. A tettes szintén bevallotta tettét, ezért az ő büntetését is a felére csökkentették.

Anchant először 2015-ban vette őrizetbe a rendőrség, miután 26 darab YouTube-videót és három Facebook-klipet töltött fel 2014 és 2015 folyamán az internetre. A felvételeken egy Banpodj nevű férfi hangja hallható, aki élesen kritizálta a királyságot, hovatovább korábban, a 2014-es sikertelen puccskísérlet után aktívan tevékenykedett a fájlmegosztó oldalakon.

A 60-as éveiben járó egykori kormányhivatalnok hölgy először tagadta, hogy köze lett volna az ügyhöz, később azonban a bíróság lejátszotta az összes videót, ezután pedig elismerte, hogy valóban ő készítette és töltötte fel őket a világhálóra.

Az ítélet ellen Anchan azonnal fellebbezett, ezért végső döntés csak később várható, addig viszont továbbra is letartóztatásban kell maradnia, hacsak nem mentik fel az összes vád alól, ami esetében szinte teljes mértékben kizárható.