Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Ismeretlenek próbálták meg felrobbantani a Barátság-kőolajvezetéket, de nagy baj nem történt

Fotó: Unsplash/Rodion Kutsaev
not image

Takács Petra

2022. június 12. - 18:30

Ismeretlen tettesek három robbanószerkezetet helyeztek el, de a vezeték végül nem sérült meg. 

Június 11-én a kora reggeli órákban három robbanás történt az oroszországi Gulevka falu közelében, amely mindössze 11 kilométerre található az ukrán határtól, majd ezzel egyidejűleg egy jelzést adtak ki, hogy megszakadt a kommunikáció a csővezeték kapucsapjával.

Soron kívül Corvinus-felvételi 2024-ben: több pluszpont kapható majd a nyelvvizsgákért

Az előzetes jelentések arról számoltak be, hogy  ezek gránát nélküli robbanószerkezetek voltak – közölte a Baza a Telegramon. 

Az egyik robbanás megrongált egy transzformátor alállomást egy olajvezeték tolózáras tápegységgel. Egy másik robbanás azon a területen történt, ahol a kábelt lefektették, és egy 40-szer 20 centiméteres krátert hagyott maga után. Egy harmadik robbanás megrongált egy üregvédelmi csövet, és egy 40-szer 60 centiméteres lyukat ütött.

Maga a Barátság-vezeték nem sérült meg, de a cső és az alállomás megsérült, és a zsilipvezérlő egységet áramtalanították. A Baza szerint sikerült elkerülni az olajszármazék kiömlését.

Kiemelik, hogy a Barátság-vezeték a világ legnagyobb főolajvezeték-hálózata. A 60-as években épült, hogy Kelet-Európát, az akkori szocialista országokat, Csehszlovákiát, Lengyelországot és az NDK-t olajjal lássa el. 

Ma Magyarországra is érkezik Ukrajnán keresztül olaj, és nagy figyelmet is kapott a vezetés, többek között azért, mert Olena Zerkalnak volt egy olyan megjegyzése, hogy „bármi megtörténhet” ezzel a vezetékkel, majd hozzátette, hogy „és én úgy vélem, hogy nagyon is helyes lenne, ha történne valami”.