Félmillió Huawei mobiltelefont fertőzött meg egy új vírus

Huawei
not image

Kulcsár Péter

2021.április.16 - 18:14

A Joker névre keresztelt mobilvírus először a Google Play áruházban terjedt el, majd a Huawei saját fejlesztésű AppGallery-jébe is beférkőzött.

A Tom’s Guide hírportál orosz kibernetikai szakértők figyelmeztetése alapján arról írt, hogy a Google alkalmazásai után a Huawei AppGallery-jét is megtámadta a rendkívül veszélyes Joker mobilvírus.

A szóban forgó malware-t először 2019-ben detektálták, amikor éppen a Google Play áruházban lévő applikációkon keresztül fertőzött. A program egy időre eltűnt, azonban néhány hónap után újból felbukkant, ezúttal a Huawei AppGallery-jében.

A mobilvírus hasznosnak látszó alkalmazásként tűnik fel, így különösebb gond nélkül terjeszkedni tud. Szakértők szerint legalább tíz olyan app található jelenleg az AppGalleryben, amelyekben fellelhetőek a kártevő nyomai.

Ha mi is Huawei telefonnal rendelkezünk, akkor érdemes lesz a következő alkalmazásokat eltávolítanunk a készülékünkről: Super Keyboard, Happy Colour, Fun Color, New 2021 Keyboard, Camera MX – Photo Video Camera, BeautyPlus Camera,Color RollingIcon,Funney Meme Emoji, Happy Tapping, All-in-One Messenger.

Habár a Huawei már letörölte a problémás alkalmazásokat a felületéről, az okoseszközök többségén még mindig telepítve lehetnek a káros applikációk, ezeket pedig kizárólag a júzerek tudják eltávolítani.

A becslések szerint az alkalmazásokat legalább 500 ezer felhasználó tölthette le, a valós szám ennek többszöröse is lehet.