Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

Felmérés: ennyiért vennének új és használt autót a magyarok

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ám az is kiderült, hogy a 30-59 évesek közül mindössze 6% biztos abban, hogy idén autót vesz, 29% pedig elképzelhetőnek tartja, míg 65%-nak egyáltalán nincsenek ilyen tervei.

A K&H múlt év utolsó negyedévében készült reprezentatív felmérésének eredményeiből több dolog is kiderült, például az, hogy az árak emelkedése, a gazdaság lassulása és az autók drágulása miatt a magyarok többsége (65%) nem tervez kocsit venni egy éven belül.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A 30-59 évesek közül mindössze 6% nyilatkozta azt, hogy biztosan autót vásárol idén, 29% pedig elképzelhetőnek tartja, hogy így dönt, s akik biztosan belevágnak a dologba, elsősorban benzines kocsit (43%) vennének – írta az Origo.

Emellett az is kiderült, hogy főként az évente 20 ezer kilométernél kevesebbet autózók szeretnének benzines autót, míg dízelmotoros kocsira a vásárlást fontolgatók 21%-a, hibridre 13%-a, villanyautóra pedig mindössze 7%-a akar beruházni (ez azzal magyarázható, hogy utóbbi kettő ára jóval magasabb a többihez képest).

Továbbá nyilvánvalóvá vált, hogy a megkérdezettek közül csak 27% tervez új autót venni (elsősorban a diplomásokra és a magas jövedelműekre igaz ez), ám a többiek használtban gondolkodnak, illetve átlagosan 3,4 milliót szánnának erre az érintettek, de a többség (33%) inkább 1-2 milliót.

Akik használt autóval terveznek, átlagosan 2,1 milliós keretből oldanák meg a kérdést, míg az új autóban gondolkodók 6,7 millió forintból, ám ez utóbbi összeg csak a teljes paletta alsó, legalacsonyabb áron elérhető szegmensében elég egy új autóra (a KSH szerint a januári árak több mint 24%-kal voltak magasabbak, mint egy éve).