Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Felmérés: a gyerekvállalás egyre hátrébb tolódik a prioritási listán Finnországban

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A szakértők szerint ennek kialakulásában több dolog is közrejátszik, amelyet a megkérdezettek válaszai is alátámasztanak.

Egy friss felmérés eredményei alapján a kutatók arra jutottak, miszerint Finnország népessége több okból is zsugorodik, többek között azért, mert az újabb generációk túl sok időt töltenek el a közösségi médián, és az ország általános jóléte ellenére bizonytalannak érzik a saját anyagi helyzetüket.

Finnországban körülbelül 5,5 millióan élnek, és 2010-ben minden egyes finn nőre 1,87 világra hozott gyermek jutott, ám ez a szám 2019-re 1,35-re zsugorodott. Majd a covid-járvány ideje alatt némi javulás látszott, de a rövid ideig tartó fellendülés után még tovább romlott a helyzet.

Emellett a 30 év alattiak körében egyre többen döntenek úgy, hogy elhalasztják az első gyermek vállalását, így ezzel csökken a második vagy harmadik gyermekre való nyitottság is, a Helsinki Collegium for Advanced Studies kutatói pedig tudni szerették volna, mi állhat ennek hátterében.

Sokan nem szeretnének változtatni az eddig megszokott életstílusukon

Ennek során több fő indokot is megállapítottak, például azt, hogy akik túlzásba viszik a közösségi média használatát, vagy a munkahelyi előmenetelüket teszik prioritássá, azok egyszerűen nem szeretnének változtatni a megszokott életmódjukon, ez pedig elsősorban a nőkre igaz – írta a yle.fi.

A másik legfőbb probléma a bizonytalan élethelyzet volt, ebbe pedig bele tartoznak azok, akik még nem végeztek a tanulmányaikkal, pénzügyileg nem érzik magukat biztonságban, illetve azok is, akik attól félnek, hogy a gyermekük gondozását nem tudnák összehangolni a munkabeosztásukkal.

A 20 és 44 év közötti válaszadók egy része pedig arról számolt be, hogy egyszerűen nem foglalkoztatja a családalapítás, sokkal inkább az, hogy az eddig megszokott életmódjukat fenntartsák, míg mások elégedettek voltak a jelenlegi családméretükkel.