Clouds
21 Budapest
Dollár
344,85 Ft
Euró
371,15 Ft
Font
432,17 Ft
Bitcoin
26,799 $

Felmentették a vádak alól azt a nőt, akit erőszakolója meggyilkolása miatt ítéltek el

Fotó: EPA/Sashenka Gutierrez
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Felülvizsgálták az ügyet, amelynek során figyelembe vettek egyéb tényezőket is, majd erre való tekintettel hozták meg a végső döntést.

A mexikói ügyészek közölték, miszerint ejtették a hat év börtönbüntetésre ítélt mexikói nő, a 23 éves Roxana Ruiz ügyét, aki 2021-ben önvédelemből megölt egy férfit, miután az megtámadta és megerőszakolta az otthonában.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A bíróság korábban arra a megállapításra jutott, hogy bár Ruizt megerőszakolták, a nő cselekedete mégsem számít jogos, arányos védelemnek, hiszen elég lett volna ártalmatlanítania a férfit ahelyett, hogy megfojtja – írta az rtl.hu.

Mindemellett arra kötelezték, hogy fizessen több mint 16 ezer dollárnyi összeget a férfi családjának. Ám a döntés haragot váltott ki a mexikóiakból, s több feminista csoport tüntetést szervezett, hogy az országban rendszeresen előforduló nemi erőszakos ügyekben szigorúbb ítéletek szülessenek.

Kiszolgáltatott helyzetbe került

Az incidens napján a kisgyermekes édesanya némi időt töltött az elkövetővel, majd együtt elsétáltak Ruiz otthonáig. A férfi ekkor arra kérte, hadd maradjon éjszakára, mert későre jár és túl messze lakik, amibe a nő beleegyezett. Mialatt az édesanya egy külön ágyon aludt, az elkövető megtámadta és megerőszakolta.

A New York Post szerint a nő ellenállt, mire a férfi megfenyegette, hogy megöli, a dulakodás közben azonban Ruiz végzett a támadóval. Emiatt a nő pánikba esett, majd a férfi holttestét egy zsákba tette és kivitte az utcára, ahol épp rendőrök járőröztek, akik azonnal letartóztatták.

Az ügyészség közleménye szerint a vádak ejtéséről szóló döntést azután hozták meg, hogy felülvizsgálták az ügyet, amelynek során figyelembe vették, hogy egy egyedülálló édesanyáról van szó, aki azon az éjszakán kiszolgáltatott helyzetbe került. Egyúttal elismerték, hogy tette jogos önvédelem volt.