Felmentették a korábban Magyarországon is jelen lévő biztosítót csődbe juttató vezetőket

A román Astra biztosító budapesti irodája 2015. augusztus 28-án. Fizetésképtelenné nyilvánította és felszámolást kezdeményezett a román Astra biztosítótársaság ellen az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. Több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon a biztosító. MTI Fotó: Kovács Attila
not image

Takács Petra

2021. május 6. - 23:27

Valamennyi vádlottat jogerősan felmentette a bíróság Romániában, akik ellen az Astra biztosító csődbe juttatása miatt indult eljárás.

A magyarországi biztosítási piacon korábban ugyancsak jelen lévő Astrát 2015-ben nyilvánította fizetésképtelenné a román pénzügyi felügyelet, majd ugyanazon év végén a bukaresti törvényszék is jóváhagyta az Astra elleni csődeljárást. 

A biztosító társaság csődje miatt a román korrupcióellenes ügyészség 2016 decemberében emelt vádat Adamescu, illetve további kilenc személy ellen, akik az akkori állami biztosítási felügyelet különböző vezető pozícióit töltötték be. Ez utóbbiak ellen hivatali visszaélés miatt emeltek vádat.

A vádhatóság szerint Adamescu több olyan illegális pénzügyletet követett el, amivel megkárosította az Astra biztosítót és ellehetetlenítette a vállalat pénzügyi helyzetét, ami végül a csődjéhez vezetett.

 A román legfelsőbb bíróság 2019-ben szüntette be az Adamescu elleni eljárást, miután az üzletember elhunyt. A többi kilenc vádlott ellen első fokon különböző elmarasztaló ítélet született, a legsúlyosabbat Angela Toncescu, a biztosítási felügyelet tanácsának elnöke kapta, akit három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A fellebbviteli tárgyaláson most mind a kilenc vádlottat felmentette legfelsőbb bíróság.

Az Astra biztosító Romániában piacvezető volt, portfóliója 800 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból és 2 millió 150 ezer lakásbiztosításból állt.

Forrás: MTI