A felére csökkenti az elhalálozás kockázatát egy új, tüdőrák elleni gyógyszer

TÉMÁK:
#Gyógyszer
Fotó: Unsplash/Robina Weermeijer
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az osimertinib hatóanyagú gyógyszer napi egyszeri fogyasztása a műtét után 51 százalékkal csökkenti a betegek halálozási kockázatát.

Egy, a Guardian által is szemlézett, évtizedes globális tanulmányból derült ki, hogy egy naponta egyszer bevett tabletta a felére csökkenti a tüdőrák okozta halálozás kockázatát. A világ legnagyobb rákkonferenciáján bemutatott eredmények szerint az osimertinib nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer műtét utáni szedése drámai mértékben, 51 százalékkal csökkentette a betegek halálozási kockázatát.

Soron kívül Itt nézhetjük a tévében a Bajnokok Ligája keddi és szerdai meccseit

A tüdőrák a mai napig a világ vezető rákos haláloka, s évente mintegy 1,8 millió ember veszti életét a betegségben. A Yale Egyetem által vezetett tanulmány eredményeit az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (Asco) éves találkozóján mutatták be Chicagóban.

Dr. Roy Herbst, a Yale Rákközpont igazgatóhelyettese, a tanulmány vezető szerzője örömmel osztotta meg:

„Harminc évvel ezelőtt semmit sem tudtunk tenni ezekért a betegekért. Most már rendelkezésünkre áll ez a hatásos gyógyszer. Ötven százalék bármilyen betegségben nagy dolog, de különösen egy olyan betegségben, mint a tüdőrák, mely jellemzően nagyon ellenálló volt a terápiákkal szemben.”

Az Adura elnevezésű gyógyszer kapcsán elvégzett vizsgálatokban 26 országban 30 és 86 év közötti betegek vettek részt, a szakemberek pedig azt vizsgálták, a tabletta segíthet-e a nem kissejtes tüdőrákos betegeken, a betegség leggyakoribb formáján.

A vizsgálatban részt vevők mindegyike az EGFR gén mutációjával rendelkezett, mely a tüdőrákos esetek mintegy negyedében fordul elő világszerte – Ázsiában pedig az esetek 40 százalékát teszi ki. Az EGFR-mutáció gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, és olyanoknál, akik soha nem dohányoztak, vagy csak alkalmanként gyújtottak rá.

A Chicagóban tartott beszédében Herbst rámutatott, ezek az „izgalmas” eredmények hatalmas súlyt adnak ugyanezen vizsgálat korábbi eredményeinek, melyek szerint a tabletta a betegség kiújulásának kockázatát is felére csökkenti. Herbst, a Yale School of Medicine transzlációs kutatásért felelős dékánhelyettese szerint a tabletta bizonyítottan mindent megváltoztat, és a világszerte az EGFR-mutációval rendelkező tüdőrákos betegek „standard ellátási módjává” kellene válnia.