Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Káros hatása lehet a feldolgozott élelmiszereknek az agyműködésre

Fotó: Unsplash/David Clode

Szabó Kata

2022. augusztus 8. - 22:58

A tudósok szerint a feldolgozott élelmiszerek, mint például a kekszek, hot-dogok és instant tészták fogyasztása az agyműködés romlását okozhatja.

A nemrégiben közzétett tanulmányban (alzheimersresearchuk) a szakértők rávilágítottak, hogy az olyan élelmiszerek, mint az instant tészták, a cukros italok és a fagyasztott ételek mind-mind felgyorsíthatják a kognitív hanyatlást.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Az új kutatás egyértelműen kimutatta az élelmiszerek agyműködésre gyakorolt hatását. Már 100 kalóriányi feldolgozott élelmiszer – ami mindössze két sütinek felel meg – is hatással lehet az egészségre” – mondta Rafael Perez-Escamilla, a Yale Egyetem közegészségügyi professzora.

Az új kutatások a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását olyan egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe, mint az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák. A tudósok szerint ezek az élelmiszerek gyakran gyulladást okoznak, ami hatással van az agyban lévő neurotranszmitterekre.

A vizsgálat elvégzéséhez az önkéntesek napi kalóriáik legalább 20%-át feldolgozott élelmiszerekből biztosították, ennek eredményeként kognitív hanyatlásuk sokkal gyorsabban, mintegy 6-10 évvel gyorsabban következett be, mint azoké, akik egészséges étrendet követtek.

“A tanulmány nagyon erős bizonyítékot szolgáltat a feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatos korábbi gyanakvásainkra”, mondta Escamilla professzor, aki szerint a feldolgozott élelmiszerek gyakran könnyedén fogyaszthatók, mert nem okoznak olyan teltségérzetet, mint az egészséges élelmiszerek, például gyümölcsök, zöldségek, bab, burgonya, tojás, tenger gyümölcsei vagy hús fogyasztása esetén.

A gyorséttermekkel kapcsolatos korábbi tanulmányok is a kognitív hanyatlás jeleit mutatták ki. A múlt héten közzétett kutatás szerint a feldolgozott élelmiszerek 10%-os hozzáadása a napi étrendhez mintegy 25%-kal növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A feldolgozott élelmiszerek gyakran nagyon kevés összetevőt tartalmaznak, cserébe viszont sok ízesítő, színezék vagy egyéb adalékanyag kerül ezen termékekbe. A leggyakoribb ilyen ételek közé tartozik a kenyér, a keksz, a sült rágcsálnivalók, a sajt, a fagylalt, az édesség, az üdítő és a hot-dog.

Dr. Cate Shanahan élelmiszertoxikológus szerint az éttermi sült ételek a legártalmasabbak, ezek ugyanis nagy mennyiségű szénhidrátot, cukrot és fehérjeporokat tartalmaznak. Rámutatott a feldolgozott élelmiszerekben gyakran megtalálható egészségtelen magolajokra is, többek között a kukoricaolajra, repceolajra, gyapotmagolajra, szójaolajra és napraforgóolajra.