Felbukkant Navalnij eltűnt orvosa

MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
not image

Borbély Fanni

2021. május 10. - 13:10

Az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust korábban kezelő orvos szerencsére előkerült, épen és egészségesen, miután bejelentették eltűnését egy erdőben a szibériai Omszk megyében.

Az Infostart értesülései szerint Alekszandr Murahovszkij egy Baszli nevű falu közelében került elő, ahol maga lépett kapcsolatba a helyiekkel, hogy segítséget kérjen tőlük, jelenleg pedig kórházban vizsgálják, mivel állapota csak kielégítő.

Ahogyan arról korábban is írtunk, a kórházvezető éppen Pospelovo falujánál, egy erdőben található vadászközpontban tartózkodott, amikor eltűnt. A helyi rendőrség beszámolója szerint utoljára május 7-én látták az orvost, amikor a quadjával elindult a vadászháztól, azóta pedig nem volt információjuk az orvos hollétéről.

Megkezdték az orvos keresését, melyet mentőegységek, helikopterek, drónok, rendőrök és önkéntesek segítettek, melynek eredményeképp vasárnap rábukkantak a férfi quadjára, a vadásztábortól mintegy 6,5 kilométernyire, ám az orvost nem találták.

Murakovszkij annak az Omszkban található kórháznak volt a főorvosa, ahova Alekszej Navalnijt szállították a mérgezését követően. Az ellenzéki politikus éppen Szibériából tartott Moszkvába, amikor az orosz titkosszolgálat a ruhájába csempészett novicsok idegméreggel próbált végezni vele.

Putyin egyik legnagyobb kritikusát ezután Németországba szállították, ahol megerősítették a mérgezés tényét, a politikus pedig szerencsére felépült, ám Oroszországba való visszatérését követően azonnal letartóztatták és két és fél börtönbüntetésre ítélték.