Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Feladta a harcot az olasz Robinson Crusoe, lakott területre költözik

Fotó: Pexels
not image

Kornis Vivien

2021. április 27. - 01:15

Az Olaszország Robinson Crusoe-jaként ismert 81 éves Mauro Morandi több mint 30 éve él egyedül egy szigeten a Földközi-tengeren, de a hatóságok nyomására kénytelen elhagyni otthonát, és egy apró lakásra cserélni azt.

Morandi 1989-ben talált rá Budellire, egy Szardínia közelében lévő szigetre, amit a rózsaszín homokos partjáról ismernek a környékbeliek. A férfi véletlenül kötött ki Budelliben, miután katamaránja meghibásodott, és miután megtudta, hogy a sziget gondnoka nyugdíjba vonulására készül, úgy döntött, eladja a hajóját és átveszi a pozíciót. 

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Azóta Morandi egy egykori második világháborús menedékhelyből kialakított otthonban lakik, ami egy öbölre néz, és a sziget minden egyes kövét, fáját és állatfaját ismeri – írja a The Guardian

A hónap végével azonban elhagyja Budellit, miután többször kilakoltatással fenyegette meg az illetékes nemzeti park felügyelősége, ami 2016-ban vette át Moranditól a sziget feletti gondnokságot, és környezeti oktatóközponttá alakította a területet.

Feladtam a harcot. Nagyon szomorú vagyok, hogy 32 év után el kell hagynom a szigetet

– mondta el az olasz Robinson Crusoe. Morandi elárulta, hogy egy kis lakásba költözik egy nem messze fekvő szigeten, így élete nem sokat változik majd, hiszen a tenger közelében marad.

Remélem, valaki tud majd olyan jól vigyázni Budellire, ahogy én tettem

– közölte Morandi. A férfi évekig gondoskodott a szigetről, tisztán tartotta a partokat és az ökoszisztémájáról tanította az odatévedő turistákat.

Morandi szerepe akkor került veszélybe, amikor a szigetet birtokló vállalkozás csődbe ment. Az eredeti tervek szerint egy új-zélandi üzletember vette volna meg a területet, ám ez ellen többen tiltakoztak, így 2016-ban visszakerült az állam birtokába. 

Az elmúlt években számos petíciót indítottak az emberek annak érdekében, hogy Morandi maradhasson a sziget gondnoka, de ezek csak süket fülekre találtak.