Újabb orosz hadihajó borult lángba a Fekete-tengeren

Kígyó-sziget, 2022. május 8. A Planet Labs PBC által közreadott műholdfelvételen sűrű fekete füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételeztt ukrán dróntámadás után 2022. május 6-án. MTI/AP/Planet Labs PBC
not image

Kolláth Benjámin

2022. május 12. - 20:43

Az ukrán hadsereg bejelentette, újabb orosz hadihajót kellett elvontatni az ukrán partok mellől csütörtökön.

Előzmény:

 

Az ukrán hadsereg Odessza térségéért felelő egységeinek szóvivője csütörtök este jelentette be, hogy újabb orosz hadihajó borult lángba a Fekete-tengeren.

A CNN beszámolója szerint a Vszevolod Bobrov nevű segédhajóról van szó. Szerhij Bratcsuk elmondta, az oroszok a Kígyó-sziget mellől vontatták az egységet a szevasztopoli kikötőbe, miután kigyulladt – a szóvivő azt nem közölte, ennek mi volt az oka.

Az orosz haditengerészet több jelentős tagja is súlyos károkat szenvedett, a Moszkva. a fekete-tengeri flotta zászlóshajója pár héttel ezelőtt süllyedt el, míg múlt héten szintén a Kígyó-sziget mellett, melyért az elmúlt egy hétben komoly harcok zajlottak, a Makarovot is találat érte.

Ez volt az a sziget is, amelyről a háború elején az a hír járta, hogy a védőit kiirtották az oroszok, miután nem voltak hajlandóak megadni magukat, ez azonban végül téves információnak bizonyult.