Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

„Fehéroroszország tette támadás a demokrácia és a szólásszabadság ellen”

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek második napi tanácskozására érkezik Brüsszelben 2021. május 25-én. MTI/EPA/Pool/Olivier Hoslet
not image

Nagy Noel

2021. május 25. - 17:09

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke felháborodását fejezte ki a fehérorosz hatóságok vasárnapi akciója és Roman Protaszevics ellenzéki újságíró letartóztatása kapcsán.

Mint ismeretes, az Európai Tanács tagjai a tegnapi nap folyamán megállapodtak arról, hogy büntetőszankciókat vetnek ki Fehéroroszországgal szemben, köztük gazdasági és egyéb szankciókkal, amelyek belorusz tisztviselőket érintenek.

Soron kívül Oroszország kizárólag a saját feltételei szerint hajlandó kivonulni Ukrajnából

A tagállamok vezetői ezen felül felszólították a kontinens legfontosabb légitársaságait, hogy kerüljék el Fehéroroszország légterét a járataikkal, még a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO) is megkérték arra, hogy indítson vizsgálatot az ügyben – idézte fel a Magyar Nemzet.

További nyilatkozatként pedig az Európai Unió vezetői felszólították a belorusz hatóságokat, hogy engedjék szabadon az ellenzéki újságírót és barátnőjét, akikről már az a hír járja, hogy embertelen bánásmódnak vetették alá őket.

Ezt arra reagálásul tette a szerv, hogy Alekszandr Lukasenka parancsára, bombariadóra hivatkozva leszállíttattak egy Athénból Vilniusba tartó Ryanair-járatot, hogy őrizetbe tudják venni Protaszevicset és barátnőjét, akiket az állam személyes ellenségének tekintettek.

Protaszevicsék „bűne” az volt, hogy ők alapították a NEXTA nevű Telegram-csatornát, ahol cenzúramentesen és hitelesen számoltak be a fehérorosz tüntetésekkel kapcsolatos brutális hatósági reakciókról, a kínzásokról és a rabosítottak embertelen bánásmódjáról.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nem sokkal a szankciók elfogadását követően kijelentette, elfogadhatatlan az, ami a vasárnapi nap folyamán történt, és ígéretet tett, hogy ez nem fog megtorlás nélkül maradni:

„Az Európai Unió nem tűri, hogy orosz rulettet játszanak ártatlan polgárok életével, ezért az uniós tagállamok vezetői újabb büntetőintézkedések meghozatalát sürgetik Fehéroroszországgal szemben”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig kijelentette, hogy a járat eltérítése egyet jelent azzal, hogy Fehéroroszország támadást indított az európai szuverenitás, demokrácia és a szólásszabadság ellen.

Az elnök elmondta, hogy az eset felháborítóságára tekintettel erős válaszokat kell tenni, ezért megegyeztek az uniós vezetők a szankciókban. Tervei szerint olyan entitások ellen is szankciókat fognak kivetni, akik bármilyen módon pénzelik a Lukasenka-rezsimet.

Von der Leyen szerint a fehérorosz hatóságokkal a harci repülőgép „indokolatlan bevetésével” előre megfontolt szándékkal sértették meg a repülési vészhelyzetekben követendő eljárási szabályokat a vasárnapi incidenssel.

„Mivel a belorusz légteret nem lehet többé biztonságosnak tekinteni, a tagállami vezetők arra kérték fel az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a belorusz légitársaságok által üzemeltetett járatok elől”

fogalmazott.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.